Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Aktieuro: Derfor kan dette nøgletal ikke stå alene

Sammenhængen mellem værdiansættelse og aktieafkast er ikke nødvendigvis en nem størrelse. Man skal være varsom med at kigge isoleret på nøgletal som P/E.

Otto Friedrichsen

Sommerens positive udvikling i aktier er siden midten af august afløst af usikkerhed og kursfald.

Baggrunden er, som mange allerede ved, at kerneinflationen i USA har vist sig højere end ventet, som igen afstedkom et endnu mere aggressivt handlemønster fra centralbankerne i forsøg på at nedbringe efterspørgslen og derigennem bringe inflationen ned.

En situation, der udfordrer det langsigtede vækstniveau i global økonomi og som vil have en konsekvens for virksomhedernes indtjeningsniveauer og ikke mindst niveauet for værdiansættelse i aktieindeks verden over. Aktiemarkedets værdiansættelse kan måles på flere forskellige måder, men ofte hører man, at aktier enten er dyre eller billige målt på prisen relativt til indtjeningen, den såkaldte price earnings ratio (P/E).

Nøgletallet er relativt simpelt, da man tager kursen på en aktie- eller et aktieindeks og dividerer med den realiserede eller forventede indtjening, man får som investor ved at være investeret i den pågældende aktie eller indeks.

Den rationelle investor søger sikkerhed i forudsigelig og mere sikker indtjening, når usikkerheden raser.

Otto Friedrichsen

Fuldstændig på samme måde, som når man køber mælk i supermarkedet. Her får man oplyst prisen per liter mælk, hvor man i aktiemarkedet får oplyst prisen per enhed indtjening.

Aktuelt koster det amerikanske aktieindeks cirka 19 kroner for 1 krones indtjening, hvilket er et niveau, der svarer til det historiske gennemsnit på dette ene målepunkt alene.

Men kan man egentlig bruge den viden til noget som aktieinvestor? Giver det mening at bruge værdiansættelse til at sige noget om, hvorvidt aktier nu er dyre eller billige - og at man derfor skal sælge eller købe. I en historisk sammenhæng fungerer værdiansættelsesmål som for eksempel P/E utroligt dårligt til at time markedet. Aktier kan være dyre eller billige i lang tid, og at aktier er billige, er derfor ikke alene et parameter, der får aktiemarkedet til at vende rundt med efterfølgende kortsigtede stigninger.

Tager man udgangspunkt i amerikanske data på det store, brede indeks S&P 500 siden starten af 1990’erne, vil man se, at sammenhængen mellem værdiansættelsen målt på P/E og de efterfølgende aktieafkast på 1, 5 og 10 år varierer voldsomt i forklaringsgrad.

På kort sigt (1 år) er der en forklaringsgrad på 5 pct. mellem P/E og det efterfølgende 1-årige afkast i S&P 500.

Det vil med andre ord sige, at værdiansættelsen forklarer 5 pct. af det efterfølgende 1-årige aktieafkast – og dermed også, at 95 pct. skyldes andre forhold.

I takt med, at afkastperioden forlænges til 5 og 10 år, stiger forklaringsgraden markant til henholdsvis 30 pct. og 70 pct. Det vil modsat den 1-årige afkastperiode sige, at mere end to tredjedele af det 10-årige afkast på S&P 500 kan tilskrives niveauet for værdiansættelsen. Disse historiske sammenhænge udfordrer tesen om, at billige aktier står over for en umiddelbar vending, men fortæller i stedet to andre forhold.

For det første, at aktieinvestering bør foretages med en langsigtet værdiskabelse in mente, og for det andet at niveauet for værdiansættelse mere fortæller noget om det langsigtede afkastpotentiale end umiddelbare kortsigtede vendinger i aktiemarkedet.

Selvom værdiansættelsen i det amerikanske aktieindeks, og i øvrigt også i langt de fleste andre regionale indeks, på nuværende tidspunkt er kommet ned på mere gennemsnitlige niveauer, er usikkerheden aktuelt stor – netop fordi en af de vigtigste ting, man skal være opmærksom på i evalueringen af værdiansættelsen, er virksomhedernes indtjening.

Er de seneste 12 måneders indtjening et godt mål for de fremtidige 12 måneders indtjeningsniveau? Og er aktieanalytikernes estimater for de kommende 12 måneder retvisende for det fremtidige indtjeningsniveau? Næppe, givet det aktuelle lave visibilitet for global vækst.

Grunden til, at kvalitetsaktier historisk performer bedre end andre faktorer i en konjunktur, hvor økonomien bremser kraftig op eller går i recession, er netop indtjeningskvaliteten.

Den rationelle investor søger sikkerhed i forudsigelig og mere sikker indtjening, når usikkerheden raser. Dette – og ovenstående perspektiver om værdiansættelsens rolle i langsigtet opsparing – gør, at investorer bør fokusere på selskaber med et højt niveau af indtjeningskvalitet. Det gør det muligt at opnå en højere grad af det, man kan kalde indtjeningsvisibilitet, som samlet set giver et et mere robust grundlag for at evaluere nuværende og kommende niveauer for værdiansættelsen af aktier.

Jo mere attraktiv værdiansættelsen er i disse virksomheder, jo større tro bør man have på den langsigtede sammenhæng mellem værdiansættelse og aktieafkast.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.