Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Politisk cirkus i Storbritannien blotlægger finansielle risici

Den nu forhenværende britiske regering skabte panik på de finansielle markeder. Miseren blotlægger nogle betydelige finansielle risici, som i sidste ende også kan ramme almindelige aktieinvestorer. 

Otto Friedrichsen

Udviklingen på den politiske scene i Storbritannien har over de seneste uger tiltrukket sig stor opmærksomhed i medierne og i særdeleshed blandt investorer på de finansielle markeder.

Et oplæg til en meget lempelig finanspolitik i form af ufinansierede skattelettelser, som direkte ville modarbejde pengepolitikken, resulterede i en markedsforventning om, at centralbanken i England ville blive nødsaget til at hæve renten kraftigere end hidtil antaget for at bekæmpe inflationen.

En inflation, der ville blive understøttet af netop de foreslåede finanspolitiske lempelser. Således var scenen sat for en slåskamp mellem politikere og de finansielle markeder, som i sidste ende resulterede i en ny britisk regering.

Der er mange politiske og finansielle perspektiver i den britiske udvikling, men et af de væsentligste opfølgningspunkter gennem forløbet har været det finansielle systems sårbarhed over for betydelige rentebevægelser og specielt bevægelserne i de længere britiske renter.

Særligt de britiske pensionsselskaber, som bl.a. er forpligtet til fremtidige pensionsudbetalinger, blev centrum for analytikernes fokus, fordi mange af pensionsselskabernes komplekse investeringer i længere renteprodukter oplevede massive tab i kølvandet på de markant højere lange renter.

Tab som afregnes på daglig basis og hvor der er behov for løbende likviditet i forhold til denne likviditetsforpligtigelse.

Jo større rentestigninger, jo større tab og jo større behov for at sælge likvide aktiver for at finde denne likviditet. Salget af netop likvide statsobligationer betød yderligere opadgående rentepres, større tab på pensionsselskabernes renteprodukter, og likviditetsspiralen var i gang.

En likviditetsspiral, der betød, at den engelske centralbank så sig nødsaget til i en periode at oprette auktionsvinduer for at opkøbe lange obligationer i markedet for dem, der måtte se sig nødsaget til at sælge. En uholdbar situation på længere sigt og en situation, der i sidste ende resulterede i regeringsskifte.

Aktier indgår naturligvis på samme måde som statsobligationer og andre aktiver i denne jagt på likviditet, hvilket er helt naturligt og forventeligt, da aktier i sagens natur er letomsættelige og derfor likvide.

Det mest iøjnefaldende er den grad af stigende volatilitet og ikke mindst markedsbevægelser, som denne jagt på likviditet afstedkommer, hvor enkelte britiske pensionsselskaber rygtes tæt på fatale likviditetsproblemer.

Der er flere årsager til denne markedseffekt.

En ting er givetvis den finansielle regulering i kølvandet på finanskrisen, hvor bankerens mulighed for at agere ”buffer” i det finansielle marked er reduceret kraftig.

En anden og måske mere skjult systemisk risiko er institutionelle investorers stigende eksponering mod alternative investeringer.

Alternative investeringer, der bl.a. dækker over infrastruktur, vejanlæg, vindmøller, solceller, skov mm. – alle aktiver med en meget lang tidshorisont og aktiver, der ikke kan benyttes til at frembringe dag-til-dag-likviditet.

Det betyder i sidste ende, at institutionelle investorer med en betydelig andel af alternative investeringer eller andre mindre likvide beholdninger, som eksempelvis britiske pensionsselskaber, bliver udfordret ved rentestigninger og aktiekursfald, som det har været tilfældet i 2022 – specielt når komplekse renteprodukter samtidig kræver løbende likviditetstilførsel på grund af rentestigninger.

Renteudviklingen globalt har været toneangivende for de finansielle markeders bevægelse gennem hele 2022 i kølvandet på bl.a. inflation og global pengepolitik.

Effekterne af investorers høje eksponering mod komplekse renteprodukter, ændringer i kølvandet på finansiel regulering og ikke mindst øget vægt mod mindre likvide aktiver, har over de seneste uger synliggjort nogle markante – og bekymrende – systemiske risici i de finansielle markeder.

Det er uden tvivl en risiko, som aktieinvestorer skal være opmærksomme på, fordi aktiemarkedet besidder den likviditet, der i sidste ende vil være eftertragtet. Uanset prisen på aktierne på det pågældende tidspunkt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.