Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Uddanner vi rigtigt i turisme-erhvervet?

Dansk Erhverv har spurgt sine medlemsvirksomheder i turisme- og oplevelseserhvervet, hvilke vilkår, der skal prioriteres højest i den kommende regeringsperiode. Virksomhederne i turismen peger på arbejdskraft og uddannelse som ét af de absolut vigtigste rammevilkår.

Artiklens øverste billede
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Arbejdskraft og uddannelse fylder meget på virksomhedernes ønskeliste, hvor adgang til kvalificeret arbejdskraft, erhvervs- og videreuddannelser af høj kvalitet og adgang til medarbejdere med digitale kompetencer alle ligger på top-10 over de vigtigste rammevilkår.

Derudover efterspørger branchen adgang til motiverede elever og lærlinge. I forhold til udenlandsk arbejdskraft er der alt for meget bureaukrati og for mange benspænd, der gør livet unødigt besværligt for både virksomhederne og de udenlandske kollegaer, som Danmark har så hårdt brug for.

Det skal der gøres noget ved, for mange hoteller og restauranter må takke nej til gæster og anden forretning – og dermed omsætning – fordi de mangler hænder. Vi efterspørger øget beskæftigelsesfradrag og en sænkning af indtægtsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft.

Vi kan selv pege på ressourcer i uddannelsessystemet. Der er for mange videregående uddannelser i Danmark, som har for høj dimittendledighed, og som heller ikke fører til relevant beskæftigelse. Det har Dansk Erhverv kortlagt for nylig i en analyse. I 2019 var der flere end 800 uddannelsesudbud på de videregående uddannelser, og den gennemsnitlige dimittendledighed lå på 11,4 pct. Samme konklusion gælder for turismeuddannelserne, hvor ledigheden er væsentlig højere end gennemsnittet.

Brat opvågning fra drømmestudier i turisme

Mange studerende er begyndt på deres drømmestudie i turisme i år. Hvad kan de studerende se frem til ude i virkeligheden efter en veloverstået uddannelse? Dimittendledigheden på en kandidatuddannelse i turisme på Aalborg Universitet lyder på 29,7 pct. Det er samme andel på Aalborg Universitet i København. Dimittendledigheden for de masterstuderende i international turisme på Syddansk Universitet, Campus Kolding, lyder på 19,7 pct. Andelen er 16,6 pct. på international Hospitality Management på Erhvervsakademi Dania i Randers.

Aalborg Universitet vil fra næste år ikke længere udbyde deres kandidatuddannelse i turisme København. Det er en fornuftig beslutning, set i lyset af at der uddannes flere, end der efterspørges.

Hvem uddanner turismeuddannelser til?

Tilbage i 2018 undersøgte Dansk Erhverv beskæftigelsessituationen for de nyuddannede fra de videregående turismeuddannelser. Analysen konkluderede at de videregående turismeuddannelser var ude af trit med erhvervslivets efterspørgsel. De nedslående tal var som følger: 8,0 pct var arbejdsløse, 6,3 pct arbejdede som ufaglærte, imens fire ud af fem af arbejdede i andre brancher.

Analysen har en del år på bagen. Meget har forhåbentlig ændret sig. Der er rekordlav ledighed i Danmark. Der er rekordmange ansatte i turismen, endda flere end før covid-19. Men paradoksalt nok er der stadig rekordmangel på hænder i turismen. 46 pct. af hotellerne har ledige stillinger, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Især er der mange tusinde forgæves rekrutteringer af tjenere, kokke og rengøringsmedarbejdere.

5 pct. i turismen har lange videregående uddannelser

Turismen er et serviceerhverv, der har brug for dygtige folk til at servicere kunder, snitte grøntsager, redde senge og tage imod bookinger. Derfor er 95 pct. af stillingerne besat af medarbejdere, som er ufaglærte, har en erhvervsfaglig uddannelse eller en kort eller mellemlang videregående uddannelse.

De sidste 5 pct. har en lang videregående uddannelse. Det siger sig selv, at de næppe alle har en kandidat i turisme eller hospitality. Og godt det samme, for i de fleste virksomheder er der brug for specialkompetencer fra andre videregående uddannelser som f.eks. IT, HR, markedsføring, bæredygtighed, finansiering, ledelse mv.

I turismen konkurrerer vi om dygtige veluddannede unge med mange andre erhverv. De turismeuddannelser, der ikke kan bestå, må forgå. Der skal nok blive uddannet unge med de kompetencer der efterspørges. Hvorvidt der står turisme eller hospitality på eksamensbeviset, er underordnet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.