Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Riv muren ned: Lad os hjælpe de unge med at bekæmpe mistrivslen

De unge mistrives, men mange af dem vil være en del af løsningen på mistrivslen. Det kræver, at vi river muren af ældgammel tænkning, forstokkede strukturer og korslagte arme ned.

Kasper Holst Hansen. Foto: Egon Gade

Offentligheden, meningsdannere, statistikker og rapporter lader til at være enige; unges trivsel er for nedadgående. Mistrivslen overrasker mig desværre ikke. Som kapitalistisk hippie gik jeg næsten fysisk i knæ under den første corona-nedlukning, for det var indlysende for mig, at nedlukningen ville skade de unges trivsel. Der var gode grunde til nedlukningen, men det lader vi ligge et øjeblik.

Lykkeligvis møder jeg ugentligt nye startups, unge mennesker, der har startet virksomhed for netop at modvirke mistrivslen hos unge og andre målgrupper. De mærker deres generations udfordringer helt tæt på og ser mulige løsninger. Som den unge underviser, der stadig husker pensums sværhed og derfor gør sig ekstra umage i mødet med den lærende.

Alt for tit møder de unge, hvad jeg betegner som ”de voksnes mur”. Muren består af regler og rammer, af procedurer og krav, af langsommelighed og manglende lyst til at hjælpe de unge med at rykke kvikt fremad. Ja, det er hårdt sat op, men det er sådan, det føles for mange startups, der ønsker at medvirke til løsningen af sociale udfordringer i dagens Danmark.

Da jeg selv påbegyndte salg af løsninger til skolesektoren i 2010, var man åben for det nye. Der var mere fleksible rammer og højere til tankens loft. Man turde teste det nye af. I dag møder en startup en væg af modstand: GDPR-krav, SKI-aftaler, manglende budgetter til at afprøve nye veje, og jeg kunne blive ved. Mønsteret er klart for mig – det er ikke menneskerne i systemet, der udgør problemet. Det er systemet. Vi har skabt et system, som effektivt holder de unges virkelyst stangen. En effektiv voldgrav, som unge iværksættere ikke må forcere.

Derfor appellerer jeg til, at vi som samfund sænker vindebroen for de unge med virkelyst. Hvad med, at vi interesserer os for netop deres løsninger? For om vi vil det eller ej, kan netop den private innovation og virkelyst geare den offentlige velfærdsinvestering. Det er mig en gåde, at så få voksne har set dette lys. For det kan skabe eksplosiv energi i en tid, hvor energi er en mangelvare. Lad os slippe de unge fri og hjælpe dem med at mindske mistrivslen!

Det er naturligvis ikke kun de voksne i samfundet, der er en udfordring for de unge, når de kaster sig ud i livet som iværksættere. Nej, de er i sagens natur også uerfarne udi at skabe forretning på basis af deres idérigdom. De er uerfarne udi disciplinen at lykkes kommercielt.

Og jeg forstår dem, for netop løsningen på mistrivslen gemmer på et paradoksalt problem. Det er usandsynlig svært at sælge forebyggelse og ikke løsningen på et konkret problem. Når skaden først er sket, kan de digitale produkter sjældent hjælpe. Så hvordan hjælper man folk, der endnu ikke er i stor mistrivsel? Hvordan skaber man et behov for at købe sig til en forebyggende effekt før skaden sker?

Netop det problem har jeg interesseret mig for i over to år. Svaret har jeg ikke fundet endnu, men jeg er da blevet klogere. En del af løsningen ligger i dygtig kommunikation af sin service. For egentlig er det et informationsproblem, der står i vejen for iværksætteren med den brændende lyst til at hjælpe en hel generation med at trives bedre. Løser vi det problem, så vil forretningen blomstre og samfundets udfordring reduceres.

Jeg håber inderligt, at vi som samfund sænker paraderne overfor unge med virkelyst. At vi tør vise dem meget mere af den tillid, der skal til, for at de kan skabe virksomheder, der forebygger mistrivsel. For de vil så gerne løse deres udfordringer selv. Ja, det er i hvert fald, hvad de siger til mig, når de rækker ud. Som forælder gør man sit yderste for at få sit barn til at trives, når det er i problemer. Vi bør også gøre vores yderste som samfund for at hjælpe en generation af unge med virkelyst, som virkelig vil være en del af løsningen på mistrivslen. Emnet fyldte meget i valgkampen, nu er det på tide at vi gør ord til handling.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.