Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Aktiemarkedet har kurs mod comeback i 2023

Det er realistisk, at vi kan begynde at se konturerne af ny økonomisk fremgang i slutningen af det nye år. Og hvis investorpsykologien også retter sig over det kommende år, er der potentiale for et comeback til aktiemarkedet.

Jakob Vejlø

Tre forhold vil være af afgørende betydning for aktieåret 2023: Renteudviklingen, indtjeningsperspektiverne og ren og skær markedspsykologi. 

Aktieinvestorerne har her i 2022 lært på den hårde måde, hvor kraftigt rentestigninger kan slå igennem. Tabsgivende vækstaktier med et muligt overskud et godt stykke ude i fremtiden er blevet særlig hårdt ramt, ofte med kursfald på 60 pct. eller mere. Samlet set er MSCI Growth-aktieindekset faldet ca. 30 pct., mens MSCI World Value kun er faldet ca. 10 pct., målt i dollar. 

Det positive perspektiv er, at obligationsrenterne sandsynligvis har toppet og ikke kommer op på nye højere niveauer. I Danmark var 30-årige realkreditlån næsten oppe at ramme 7 pct. i oktober, drevet af rentestigninger i USA og Tyskland. Der er efter vores vurdering her tale om en rentetop, som vi ikke kommer til at se igen i en lang periode.

Centralbankerne er vel at mærke ikke færdige med at sætte de korte renter op. Men det er indregnet i markedet. Investorerne tror i stigende grad på, at den meget høje inflation kommer markant ned i 2023. Dynamikken taler for, at de lange renter, særligt i USA, vil falde i 2023. Det vil gavne aktiemarkedet i USA og internationalt.

2023 vil sandsynligvis byde på moderat tilbagegang i den amerikanske og europæiske økonomi, der vil mærke de fulde effekter af højere renter og inflation. Økonomiske nedgangsperioder varer imidlertid sjældent særlig længe. Det er meget realistisk, at vi kan begynde at se konturerne af ny økonomisk fremgang i slutningen af 2023. Det bør blive omsat til mere positive estimater for virksomhedernes indtjening ind i 2024. 

Så er der markedspsykologien. Det er her, kompleksiteten og uforudsigeligheden virkelig ligger. Det handler om mennesker, og hvorledes vi vurderer risikoen ved at investere. Jo mere optimistiske og tillidsfulde, vi bliver, jo mere er vi villige til at handle aktiekurserne på højere niveauer og en dyrere prisfastsættelse i forhold til forventet indtjening og renter. Større pessimisme og risikoaversion, f.eks. under indtryk af krigens gang i Ukraine, skaber naturligt nok større pres på kurserne. 

Status her og nu er, at investorerne er i den pessimistiske lejr. Det gælder i særdeleshed de institutionelle investorer, som f.eks. pensionskasser. Forventningerne til vækst- og indtjening er presset helt i bund. Et flertal har meldt ud, at de har færre aktier i porteføljerne end normalt. Der er altså klart plads til en markant forbedring både psykologisk og i forhold til nye investeringer ind i aktiemarkedet. 

Både renteudviklingen og indtjeningsperspektiverne taler for et højere niveau for aktiemarkederne på ét års sigt. Hvis investorpsykologien også retter sig over det kommende år, er der potentiale for et nyt comeback til aktiemarkedet i 2023 som helhed.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.