Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Kinas genåbning svækker væksten

Kinas genåbning har været ventet med længsel i finansmarkedet. Men i første omgang har beslutningen om at lade smitten få frit løb kun svækket økonomien yderligere. For de vestlige økonomier er det langt fra jordens undergang.

Frederik Engholm

Kina har de seneste seks-syv uger gradvist lempet coronarestriktionerne. Nu synes smitten nærmest at få frit løb. I nogle regioner bliver asymptomatisk coronasmittede f.eks. opfordret til at møde på arbejde. Et markant skifte, efter at Kina gennem det meste af 2022 fastholdt skrappe restriktioner for helt at undgå smitte, bl.a. ved ofte fuldstændig nedlukning af byområder ved bare få smittede. 

Det har haft sin pris. Kinas vækst i 2022 tegner til at blive den næstringeste i mindst 30 år. Finanskrisen var til sammenligning ”a walk in the park”, og kun 2020 – det første år med corona – var en smule værre.

Den udvikling har sat sine spor i finansmarkedet, hvor Kinas aktiemarked og emerging markets, hvor Kina udgør en tredjedel, har været blandt de ringeste markeder. Men nu har signalerne om genåbning sendt pessimismen om Kina på retur.

I vores del af verden betød udmeldinger om, at samfundet blev genåbnet, typisk, at væksten bragede i vejret. Det så vi i 2020, 2021 og 2022. Forbrugerne strømmede til butikker, frisører, restauranter og koncerter. I Kina er det anderledes. Her er immuniteten så utilstrækkelig – både den naturlige og den vaccineskabte – at folk nødtvunget bliver hjemme pga. sygdom eller vælger det af frygt for smitten. At aktiviteten falder, ses tydeligt i den kraftigt faldende erhvervstillid og i mobiliteten. Passagerantallet i metroerne i de store byer er f.eks. nu det halve af niveauet samme tid sidste år.

Den kinesiske genåbning kom efter pres fra befolkningen, som var stadigt mere utilfreds med langvarig indespærring. Lige nu koster det tårnhøj smitte, sygdom og dødsfald blandt de svageste. Men på sigt var der ingen vej uden om. Kina ender et bedre sted. 

For den globale økonomi vil Kinas genåbning blive en positiv faktor (hvis altså ikke en ny grim variant er biproduktet). Men det tager måneder at nå dertil, hvor Kina kan leve med corona. Og i den mellemliggende periode bliver økonomien nok endnu svagere end under tiden med restriktioner og nedlukning.

For os i den vestlige verden er det ikke jordens undergang. Vi står i den situation, at centralbankerne kæmper for at bremse økonomierne for at stække inflationen. Og hverken Den Europæiske Centralbank eller Federal Reserve synes tilfredse med resultatet hidtil, så yderligere renteforhøjelser følger i år. 

Samtidig advarer økonomer over en kam om konsekvenserne ved rundhåndede energistøttepakker i erkendelse af, at økonomisk svækkelse er midlet til at få bragt inflationen hurtigt ned. Set i det perspektiv er det langtfra klart, at en pludselig opblussen i Kinas vækst er ønskværdig. 

Det ville øge Kinas efterspørgsel, sætte kul på europæiske eksportselskaber og dermed øge presset på arbejdsmarkederne. Samtidig ville konkurrencen om den flydende gas, som Europa importerer som erstatning for den russiske, stige og i takt hermed prisen på energi. Den situation kunne nemt tvinge centralbankerne i Vesten til at sætte renterne yderligere i vejret.

I det perspektiv er det måske ikke så slemt, at det først er i foråret, hvor Europa og USA sandsynligvis står væsentlig ringere vækstmæssigt, at Kina får den positive økonomiske effekt af genåbningen. Og på den måde bidrager til at balancere verdensøkonomien, når behovet er størst.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.