Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Halvleg for USA-aktier: Positive overraskelser dækker over lave forventninger

Tendenser blandt amerikanske virksomheder indikerer en stigende grad af bekymring for fremtidig omsætning og indtjening. Varslingen af 100.000 amerikanske fyringer i januar betyder bl.a., at faren for en hård økonomisk opbremsning endnu ikke er drevet over. 

Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje

Renter, valuta og aktier bevæger sig i øjeblikket op og ned på baggrund af nøgletal, centralbank-retorik og forventningerne til enten en hård eller blød økonomisk landing. 

Midt i informationsstrømmen og forventningsdannelsen er virksomheder i både Danmark, Europa og USA i gang med at aflægge regnskaber for 4. kvartal 2022. Vanen tro er de amerikanske virksomheder foran, og virksomhederne i S&P 500-indekset nåede i sidste uge halvvejs i processen.

Hvor makroøkonomiske nøgletal og budskaberne fra verdens centralbanker giver pejlinger på den overordnede økonomiske udvikling, giver præsentationen af de første kvartalsregnskaber et mere detaljeret indblik i virksomhedernes situation på tværs af sektorer og industrier. Et indblik, som er vigtigt for forventningerne til virksomhedernes fremtidige indtjening og aktiernes afkastpotentiale på længere sigt. 

Faldende indtjening, fyringer i luften og bekymring for fremtiden

Virksomhedsregnskaberne og budskaberne på selskabsniveau rummer særligt tre hovedpunkter, som er værd at hæfte sig ved:

Flertallet af de amerikanske selskaber overrasker positivt, både når det gælder omsætning og indtjening. Baggrunden er bl.a., at indtjeningsforventningerne til virksomhederne i de seneste tre måneder er blevet sænket med cirka 7 pct. Allerede inden regnskabsaflæggelsen er forventningerne altså sænket markant, hvorfor flere virksomheder, alt andet lige, overrasker positivt. 

En nærmere analyse afslører dog, at de positive overraskelser, hvad angår virksomhedernes omsætning og indtjening, er færre end normalt. Samlet er omsætningen i 4. kvartal steget med 5,2 pct. i forhold til samme kvartal i 2021, mens indtjeningen er faldet med 3,4 pct. 

Det er stadig muligt at opnå den bløde økonomiske landing, som centralbankerne sigter mod, men som tiden går, falder sandsynligheden. 

Otto Friedrichsen

Selskaberne har generelt øget fokus på omkostninger. Usikre forventninger og tegn på lavere efterspørgsel presser omsætningen, og rekordhøje overskudsgrader for den samlede gruppe af amerikanske selskaber betyder, at selskaberne kigger indad for at beskytte den fremtidige indtjening. Mange amerikanske virksomheder er allerede i gang med at nedbringe de samlede omkostninger og flere annoncerer fyringer. 

I december blev der i USA annonceret lidt over 40.000 fyringer primært blandt teknologi- og finansvirksomheder. Det tal voksede i januar til over 100.000, og varslingen af de tusindvis af fyringer står i skarp kontrast til det aktuelle stærke arbejdsmarked med en arbejdsløshed på 3,4 pct. og 11 mio. ubesatte stillinger. Med til billedet hører, at der efter covid-pandemien har været en ekstraordinær ansættelsesaktivitet, og de aktuelle meldinger skal derfor ses i en større sammenhæng. 

Endelig handler den aktuelle regnskabssæson mindre om, hvordan det er gået det seneste kvartal, men mere om, hvad virksomhederne forventer sig af de kommende kvartaler. I de seneste uger har makrotal og budskaber fra verdens centralbanker sat gang i spekulationerne om en enten hård eller blød økonomisk landing, men hvordan den aktuelle vækstopbremsning lander, afhænger i høj grad af virksomhedernes syn på fremtiden. 

Naturligt nok er mange virksomheder lige nu forsigtige med at melde bombastisk ud om indtjeningsforventningerne. Tiden er præget af en opbremsning i væksten, og skuffende udmeldinger fra især de konjunkturfølsomme dele af aktiemarkedet har påvirket aktiekursen negativt på selskabsniveau. Samtidig ser vi faldende priser på mange varegrupper, fyldte varelagre og en faldende efterspørgsel. Alt sammen faktorer, som risikerer at lægge pres på de fremtidige overskudsgrader og indtjeningen. 

Det er stadig muligt at opnå den bløde økonomiske landing, som centralbankerne sigter mod, men som tiden går, falder sandsynligheden. 

Desværre har regnskaberne og forventningerne fra virksomhederne indtil videre ikke fjernet risikoen for en hård økonomisk landing eller en recession. Som aktieinvestor bør man derfor forholde sig ydmyg, forsigtig og opmærksom over de kommende kvartaler og være klar til at reagere på de muligheder, som sandsynligvis vil opstå. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.