Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Rockwools og Saxo Banks topchefer har én ting til fælles med de fleste af os

Alle kan komme til at sige noget dumt. Nogen kan ikke bagefter sige, at det var dumt.

Anders Heide Mortensen

Kan du huske, hvordan det lyder, når små børn spiller klaver? 

Jeg kan. Det lyder som at hælde to kilo møtrikker ud over tangenterne. Pling, plong, plang. Hvis pianisten er tre år, er der ingen, der undrer sig. Det er der, hvis pianisten er 43.

Inden for en uge har to topchefer i dansk erhvervsliv ramt de forkerte tangenter. Den ene er Rockwools direktør Jens Birgersson – den anden Saxo Banks direktør Kim Fournais. Ingen var i tvivl om, hvad de ville sige, men måden, de fik det sagt på, var - pling, plong, plang.

Rockwools øverste leder skulle til Børsen sætte ord på, hvad der kan få virksomheden til at forlade Rusland. Og så svarede han: Et atomangreb.

Det er et ordvalg, som skaber mærkelige billeder i ens hoved: Atomkrig – angst og panik – død og ødelæggelse - og i Moskva får de en opringning fra Jens Birgersson om at stoppe produktionen af stenuld. Hvem i hele verden – nævn én ud over Rockwools topchef - interesserer sig for isoleringsmåtter under en atomkrig? 

Nu står Rockwool og Saxo Bank med samme udfordring, som os andre, når vi ikke har villet sige – bagefter – at vi ramte tangenterne som en treårig.

Anders Heide Mortensen

Fra samme skuffe:

I sidste uge blev Kim Fournais, direktør for Saxo Bank, pludselig kendt i kredse i Danmark, der næppe aner, hvad marginprodukter og ETF’er er. Han sagde nemlig følgende til Berlingske, da han satte ord på sin holdning til top-topskatten:

»Logikken i det er den rene kommunisme. Hvis nu du har en lækker kone, og jeg har en grim, skal jeg så også have lov at låne din engang imellem? Nej, vel?«

Facebook og Twitter eksploderede over Saxo Bank-direktørens metafor. Nogen var forargede over, hvordan Kim Fournais værdiansætter koner/kvinder. Og nogen var forargede over, at Kim Fournais kom på folkets brødrister. For ”en fodfejl”. En sproglig ”smutter”. Herregud. 

Her bliver tingene interessante. Fordi:

De fleste af os har prøvet at sige noget pling, plong, plang. Noget, hvor vi slap meget dårligt, måske fatalt, fra at sætte ord på, hvad vi gerne ville have sagt. I Jens Birgerssons tilfælde ender han med at formulere det absurde synspunkt, at hvis Putin starter en atomkrig, stopper Birgersson sine russiske isoleringsmåttefabrikker. Hallo! Kim Fournais får - mellem linjerne - sagt noget, der er mærkeligere endnu: At koner, særligt de ”lækre”, kan sidestilles med anden tinglyst ejendom. 

Jamen, det er jo ikke, hvad Birgersson og Fournais mener? De mener jo ikke, at atomkrig er grænsen for at være venner med Rusland, og at en lækker kone er mandens ejendom. Vel? 

Nej. Men det er faktisk det, Birgersson og Fournais siger. Det, de siger, er pling, plong, plang, og de er ikke drenge på tre år, der ikke kan nå gulvet fra klaverskamlen. De har sagt ord ned i en diktafon, de har stabe af kommunikationseksperter omkring sig, og de har formentlig fået deres ord til gennemsyn, inden de blev offentliggjort.

Hvad jeg ikke forstår, er deres tavshed. Bagefter. De kunne begge have meddelt - bagefter: »Sagt er sagt, men sommetider kan man – bagefter - se, at det man har sagt, ikke er det, man mener. Jeg kom til at formulere mig dumt. Punktum.« 

Nu står Rockwool og Saxo Bank med samme udfordring, som os andre, når vi ikke har villet sige – bagefter – at vi ramte tangenterne som en treårig: Vi mister dømmekraft i andres øjne. Måske bagatelliserer vi. Skyder det skete fra os. Men så skal nogen andre feje op.

Spørg eventuelt i Nordea. 

Nordeas bestyrelsesformand, Björn Wahlroos, har sagt ordene nedenunder. Om ”idioter” og andre. Muligvis er hvert ord sandt. Men det kræver en ledelse, der er dygtig med et fejeblad. Måske særligt i forhold til de idioter, der er kunder i Nordea :

”Nu støder jeg nok nogen. Men ca. 80 procent af folk er idioter. I det mindste når det kommer til penge. Finanssektoren handler om at flytte penge fra de 80 procent uden ideer til de 20 procent af folk, der rent faktisk har ideer. Finanssektoren er en tunnel, der tager penge fra idioter til folk, der er bedre med penge, så alle får det bedre, både idioterne og de andre”.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes via www.andersheide.dk  

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.