Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

En frygtelig krig har sat økonomiske spor

På fredag er det et år siden, at Rusland angreb Ukraine. Det har betydet en omfattende katastrofe i form af mange tusinde døde, sårede, flygtede og hjemløse. Økonomisk er det også en katastrofe med omfattende ødelæggelser. 

Las Olsen

Økonomisk har krigen i Ukraine været stærkt negativ, først og fremmest for Ukraine men også for Rusland selv. Desuden har krigen påvirket omverden økonomisk på en måde, krige sjældent gør, på grund af den helt specielle situation med Rusland som central energileverandør til især andre europæiske lande. 

EU fik før invasionen 25 pct. af sin olieimport og 39 pct. af gassen fra Rusland, og den trafik er nu hastigt ved at tørre ud. Det har vi mærket det i form af høj inflation, selv om inflationen også har mange andre årsager. Når vores realløn i Danmark er faldet over 5 procent, er det blandt andet fordi, den manglende forsyning har gjort os fattigere.

Man hører nogen gange, at krig er ”godt” for økonomien, fordi det skaber en masse efterspørgsel, når ødelæggelser og materiel skal erstattes, så bruttonationalproduktet BNP måske stiger. Men BNP tager netop ikke højde for ødelæggelserne – B’et står for brutto. 

Krigen har betydet, at vi opprioriterer forsvaret og energiinvesteringerne, så vi kan blive mere uafhængige. Det koster.

Las Olsen

Og produktion af våben og krigsmateriel skaber altså ikke gavn og glæde på samme måde som produktion af for eksempel boliger og restaurantmåltider, selv om de optræder på samme måde i BNP-beregningen – som i øvrigt viser tilbagegang i både Ukraine og Rusland.

Lige nu ser det måske ud til at gå meget godt igen med energien EU. Energipriserne er faldet det meste af vejen ned igen, og vi har undgået deciderede nedlukninger på grund af energimangel. Men det har altså også været en vinter med usædvanligt høje temperaturer, økonomisk afmatning og gaslagre, der blev fyldt op, mens der stadig var russisk gas. Vi kan sagtens få nye problemer på den konto.

Krigen har betydet, at vi opprioriterer forsvaret og energiinvesteringerne, så vi kan blive mere uafhængige. Det koster, og det er penge, vi ikke kan bruge på andre ting. Det vil vi formentlig mærke gennem en kombination af højere priser, højere skatter, færre offentlige udgifter på andre områder og højere renter, end vi ellers ville have haft.

Størrelsesordenen skal ikke overdrives, andre effekter trækker den anden vej, og mange energiinvesteringer skulle gennemføres alligevel, men retningen er negativ.

Med Ruslands angreb er der sat en tyk streg under, at verden er usikker. Vi har længe talt om, om virksomheder vil overveje deres værdikæder og flytte mere produktion hjem igen. Indtil videre er det ikke noget, vi rigtig kan se ske i tallene, men det kan være, det kommer nu. 

Det kan der være fordele ved, men det betyder altså også lavere levestandard, alt andet lige, hvis arbejdsdelingen bliver lukket ned. Heller ikke på det område giver det rigtig mening at tale om, at der er en positiv side ved krigen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.