Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

En mandlig advokat får 208 likes på at tage barselsorlov. Hvor mange kan en kvinde få?

Hvor stort er det, at en mandlig advokat har besluttet at tage barselsorlov? Hvis jeg var kvinde, ville jeg nok klappe med vanter på.

Anders Heide Mortensen

En mand i et af landets største advokatfirmaer har valgt at tage barselsorlov. Han har også valgt at fortælle det. Højt. Via LinkedIn.

208 mænd og kvinder har foreløbig liket hans opslag – det er mange – og så er der 23 kommentarer oven i. Jeg nøjes med at gengive to: ”Stærkt, Thomas!” og ”Sikken fantastisk nyhed – og beslutning”.

Ja. Sikken fantastisk nyhed: Thomas i Bech-Bruun tager simpelthen barselsorlov.

Nyheden er så stor, at Bech-Bruun har haft opslaget på sin firma-LinkedIn-side. Advokatfirmaet har ellers meget andet at fortælle. Det har man, når man beskæftiger over 500 medarbejdere. Bare for at give en fornemmelse af firmaets størrelse: Hvis man forlanger, at ens advokat skal hedde ”Anders”, har Bech-Bruun fire advokater, man kan vælge imellem. Men nyheden om Thomas’ barselsorlov – den er grande.

Thomas er simpelthen manden, som Bech-Bruun kan pege på, når nogen spørger: 

»Er der mandlige advokater hos jer, der tager barselsorlov? Altså mere end et par snoldede dage? For eksempel de 24 ugers betalt barsel, som flere advokatfirmaer har flaget, at de har indført til fædre for at give familielivet bedre vilkår?«

»Ja«, kan de nu svare i Bech-Bruun. »Vi har Thomas«.

Er en mand som Thomas en rollemodel og modig normbryder? Eller er han udtryk for, at advokatbranchen nu er nået til 1948 - sådan ligestillingsmæssigt?

Anders Heide Mortensen

Thomas er naturligvis rollemodel på en anden måde end en advokat – og mor – der for eksempel hedder Anne eller Cecilie. Thomas er jo mand. 

Advokatbranchen kæmper nemlig med et ry for at køre dem, der vil opad og fremad, gennem en præstationsmaskine, der efterlader familien som noget, man ser i ferier og højtider. Altså den gammeldags, maskuline karrieremodel. Det ry er noget hø, når man i konkurrence med andre brancher skal prøve at rekruttere unge, begavede mennesker med et ocean af muligheder og et ocean af krav til deres liv. Derfor er mænd som Thomas en gave.

Hvis jeg var kvinde, ville jeg alligevel klappe med vanter på. Behersket.

For er det et tegn på spirende ligestilling, at Thomas kan få 208 likes på at fortælle, at han tager barsel? Hvor mange likes ville en kvinde få? Eller er det et tegn på, at noget er helt galt med ligestillingen? galt at en enkelt mand i et advokatfirma med 500 ansatte bliver skubbet langt frem i udstillingsvinduet for at gøre noget, som kvinder gør hele tiden.

Kvinder, ræk fingeren op nu: 

Er en mand som Thomas en rollemodel og modig normbryder? Eller er han udtryk for, at advokatbranchen nu er nået til 1948 - sådan ligestillingsmæssigt? Det var i 1948, at vi for første gang med stolthed i stemmen kunne sige, at der i Danmark både er kvinder og mænd, der er præster. Der var nemlig nu tre kvindelige præster i Danmark. Ud af cirka 2500.

Nu har vi så én mandlig advokat i Danmark – eller gemmer der sig et par stykker mere? – der tager den slags orlov, som (nogle) kvinder har taget i årevis. Thomas skriver i opslaget, at han glæder sig til ”en masse gode stunder, hvor han (Thomas’ søn) og jeg kan knytte endnu stærkere bånd til hinanden”. Nemli’. På dét punkt er der bingo på fuld plade. Uden fodnoter.

Der er simpelthen videnskabelig evidens for ”The Good Father Effect”. Børn, der har nærværende, omsorgsfulde fædre, har dokumenteret større selvtillid og færre psykiske problemer end børn med fraværende fædre. Hvis man kan kalde det en investering, som en mand kan vælge at foretage, er afkastet kolossalt.

Jeg mener, at det er her, at Bech-Bruun - og de andre advokatfirmaer, revisionsfirmaer og konsulenthuse – bør lægge kampagnetrykket: En karriere, der ikke rigtig levner tid til at være far, har omkostninger. 

Nogen fædre skal så have pungen op for at betale psykologbistand, kostskole og/eller hotelregninger, når junior har splittet et hotelværelse i Prag ad og bestilt champagne for 10.000 kroner på fars regning. For andre fædre bliver omkostningen, at børnene kapper kontakten.

Så lad os klappe af Thomas. Hans søn er en heldig dreng.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes via www.andersheide.dk  

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.