Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Vi må bryde illusionen om, at vi er mennesker nok

Ledigheden er historisk lav, og stort set alle brancher er på jagt efter flere ansatte. Men det er en naiv illusion, vi løber efter. For de medarbejdere, der efterlyses, findes ganske enkelt ikke.

Natasha Friis Saxberg

Både i erhvervslivet og i det offentlige er man ved at falde over hinanden for at fortælle, hvor mange medarbejdere de står og mangler både akut og om ganske få år. 

Ifølge Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund (BUPL) mangler der akut 4.000 pædagoger og 14.000 allerede i 2030. Kommunernes Landsforening (KL) fortæller, at der kommer til at mangle 16.000 ansatte i plejesektoren om syv år, mens konsulentvirksomheden IRIS Group fortæller, at der vil mangle 25.000 sundhedsuddannede i 2030.

Også i min egen branche, it-branchen, oplever vi en enorm efterspørgsel på kompetencer. Lige nu har vi over 4.600 ledige stillinger i branchen, og i 2030 forventer EU, at vi i Danmark kommer til at mangle op mod 200.000 it-specialister på grund af den stigende digitalisering af samfundet.

Og kigger man på, hvor mange brancher der har oplevet forgæves rekrutteringsforsøg alene i 2022, kan man ikke konkludere andet end, at vi står med et medarbejdermæssigt gabende hul.

En enorm arbejdsmangel, der allerede nu har kæmpe betydning for erhvervslivet, og dermed også for Danmarks fremtidige vækst. Således fortæller 48 pct. af danske virksomheder, at de oplever konkrete produktionsbegrænsninger pga. deres rekrutteringsudfordringer. 

Et skræmmende højt tal, og jeg tør slet ikke tænke på, hvad det betyder for Danmarks økonomi og fremtid, når halvdelen af Danmarks 320.000 virksomheder ikke har mulighed for at producere og skabe det, der efterspørges af dem. 

Vi bliver færre, der skal løse mere

Udfordringen og de ubehagelige kendsgerninger er desværre, at vi kun blive færre i den arbejdsdygtige alder i fremtiden. Allerede i 2030 vil vi ifølge Danmarks Statistik være 30.000 færre i den arbejdsdygtige alder i forhold til i dag. 

Så det er en illusion at tro, at vi bare kan skaffe hænder nok til at udføre de mange forskellige opgaver, der står og venter - både nu og i fremtiden. For de medarbejdere findes ikke, og kommer heller ikke til at gøre det i fremtiden. 

Med færre danskere i den arbejdsdygtige alder vil jagten om den næste ansatte hurtigt blive en kamp om menneskelige markedsandele, hvor brancher skiftes til at stjæle medarbejdere fra hinanden, uden at arbejdsudbuddet reelt bliver større. 

Øget digitalisering kan skabe løsningen

Både i erhvervslivet og i det offentlige bliver vi derfor nødt til at vågne op af vores tornerosesøvn og erkende den virkelighed, vi står i. 

Har vi brug for flere hænder og hjerner, bliver vi nødt til at automatisere, digitalisere og genopfinde stort set alle vores gængse arbejdsgange, processer og funktioner, så vi får frigivet de knappe menneskelige ressourcer til de absolut vigtigste ting. 

Vi skal sørge for, at sundhedspersonalet bliver støttet digitalt, så de netop ikke skal bruge tiden foran skærmen, men sammen med patienterne. At de små erhvervsdrivende kan undgå at bruge timer på administrative opgaver, så de i stedet får tid til at skabe værdi for deres virksomhed og dermed for Danmark. Og vi skal gøre den digitale kommunikation så nem, at alle danskere får det optimale ud af deres dialog med det offentlige. 

Digitalisering kræver eksperter

Den nødvendige digitalisering af fremtidens Danmark kræver dog, at vi får uddannet flere it-specialister. Ellers er der ingen til at bygge det fundament, der gør, at vi netop kan få frigivet ressourcer. 

Derfor er det også problematisk, at der ud af de over 19.000 motiverede unge ansøgere sidste år, kun blev optaget 5.956 studerende på de videregående it-uddannelser. 70 pct. af de unge kom altså ikke ind på et it-studie. En stor del af dem, fordi der ganske enkelt ikke var sat penge af til et bord og en stol, så de kunne modtage undervisning. 

Helt hovedløst, når både erhvervslivet og det offentlige i den grad har brug for disse specialister til at udvikle de løsninger, der skal frigive flere hænder i de forskellige brancher. Får vi ikke løst dette, får vi heller aldrig løst udfordringen om de manglende medarbejdere. 

Så lad os bryde illusionen, erkende virkeligheden og arbejde med, hvordan vi realistisk løser arbejdsmarkedets største udfordring! Vi skal fokusere på et udbytte, der skaber mere værdi for borgere, brugere og kunder, så teknologi frigiver vores tid til det, vi er bedst til - som mennesker for mennesker.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.