Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Alle investorer bør forholde sig til obligationernes comeback

Efter det seneste års rentestigninger har investorernes lyst til obligationer bidt sig fast. De har så meget vind i sejlene, at investorer har travlt med at øge andelen af dem i porteføljen, men mange kunne have gavn af at overveje aktivklassen.

Philip Frijs

Indtil udgangen af 2022 har interessen for obligationer næppe været lavere i mere end 10 år. Det skyldes utvivlsomt det lave rentemiljø, som centralbankerne har skabt. 

I dag er vi en anden situation. Renten har rekordfart opad, og det har investorernes interesse i obligationer også. 

I de snart 15 år siden finanskrisen har der ikke været nogen nævneværdig interesse for at investere i obligationer blandt privatpersoner. Der har heller ikke været noget godt argument imod, at danske privatinvestorer primært har interesseret sig for aktier. 

Men grundet de kraftige rentestigninger, vi har set på det seneste, kan vi nu se, at udviklingen vender. Siden starten af 2022 har vi ca. set en tredobling af andelen af investorer hos Saxo Bank, som investerer i obligationer.

Mens det er glædeligt at se, at flere investorer får øjnene op for nye muligheder for at diversificere deres portefølje og samtidig beviser, at det rent faktisk er muligt for privatkunder at investere i aktivklassen, så er der stadig masser af investorer derude, som bør overveje, hvorvidt obligationer er noget for dem. 

For i det nuværende rentemiljø er det igen – efter næsten halvandet årtis hi – relevant at tilføje obligationer til mange investeringsporteføljer.

Fordelene ved at tilføje obligationer til ens portefølje er mange i det nuværende rentemiljø. Det kan diversificere investeringsporteføljen i en tid med uro på aktiemarkederne og dermed mindske risikoen. Samtidig sikrer obligationer en stabil renteindtægt og med de stigende renter også et meget attraktivt afkast. 

I den finansielle verden taler man ofte om at maksimere det risikojusterede afkast. Det vil sige at få så højt afkast som muligt relativt til den teoretiske risiko, man påtager sig som investor. I denne ligning har obligationer ikke været attraktive i mange år, fordi deres afkast har været så utroligt lave til trods for, at deres risiko også har været det. 

Men kigger man på det i dag, så kan man eksempelvis få en årlig rente på omkring 3 pct. for at investere i korte danske realkreditobligationer, som er nogle af de mindst risikofyldte investeringer. 

Det vil altså sige, at man får ca. 3 pct. i rente på obligationer, som historisk set altid er blevet betalt tilbage til tiden, og man får hele sin investering tilbage efter seks eller 12 måneder. 

Man kan aldrig tale om risikofri investeringer, men korte danske realkreditobligationer er nok det tætteste, man kommer. Og derfor er det flot at få omkring 3 pct. i rente for kun at binde sine penge i et halvt eller helt år.

Endelig vil jeg nævne, at det også er muligt at købe investeringsfonde, eksempelvis ETF’er, med fokus på obligationer. De giver mulighed for at sprede sin risiko ved at investere i en bred vifte af obligationer på én gang. Det er også her muligt at vælge en ETF, der gør sig særligt i statsobligationer, grønne obligationer eller i virksomhedsobligationer.

Obligationerne har gjort deres comeback. Investorerne har foretaget en u-vending, og det er godt. Men der er masser af investorer derude, som endnu ikke har taget obligationerne til sig. Og det synes jeg er synd, for de kan både sænke risikoen i din investeringsportefølje og give et mere attraktivt afkast på dine kontanter.

Her er mine fire tips til at investere i obligationer:

Du bør overveje at investere i obligationer, hvis du har mange kontanter stående på dine konti, som du ønsker at få et løbende afkast på til en lav risiko eller hvis du har en aktietung investeringsportefølje, hvor du gerne vil sprede din risiko mere ud for at få et bedre såkaldt risikojusteret afkast.

Du kan handle obligationer på mange måder. Du kan investere i enkeltobligationer på samme vis, som du kan investere i enkeltaktier. Alternativt kan man investere i en obligationsfokuseret investeringsforening – eksempelvis en ETF. At investere i en investeringsforening med fokus på obligationer er som udgangspunkt dyrere end at investere direkte i obligationer. Investeringsforeninger vil også typisk være påvirket af markedsrenteændringer på en anden måde end enkelte obligationer, der kan holdes til udløb. Men investeringsforeninger kan være et alternativ, hvis dit fokus er at sprede din risiko eller hvis det er et forholdsvis lille beløb, du ønsker at investere.

Du kan fokusere på vidt forskellige ting, når du investerer i obligationer. Obligationsuniverset er enormt, og du kan både investere i obligationer, der er udstedt af regeringer, virksomheder og andre større grupper. Du kan eksempelvis også investere i grønne obligationer, som er udstedt til klimavenlige formål.

Du skal være opmærksom , at selvom obligationsinvesteringer kan virke simple for nogen, så findes de i alle afskygninger fra meget lav til meget høj risiko og kan være meget komplekse at gennemskue. Derfor skal du være sikker på at vælge en måde at investere i obligationer på, som du forstår og som du føler dig komfortabel med. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.