Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Der skal turbo på den grønne omstilling - og det skal ske socialt ansvarligt

Investorerne skal naturligvis bidrage til den nødvendige acceleration af den grønne omstilling. Men de spiller samtidig også en vigtig rolle i at sikre, at omstillingen sker på socialt ansvarlig vis.

Jacob Ehlerth Jørgensen

Der er brug for hurtigere og mere handling, hvis vi skal de globale klimaforandringer til livs. Sådan lyder det fra FN’s klimapanel (IPCC) i en ny klimarapport, som er dybt alarmerende læsning.

Vi tager vi naturligvis klimaforandringerne meget alvorligt. Og vi bakker fuldstændigt op om, at der er behov for øget finansiering fra bl.a. investorer for at nå de internationale klimamål, som rapporten peger på. For selvfølgelig skal investorer som f.eks. danske pensionsselskaber løfte deres del af ansvaret for at accelerere den grønne omstilling bl.a. ved at have et markant klimafokus i investeringerne og ved at arbejde på løbende at sænke CO2-udledningen fra investeringsporteføljerne. Det er indiskutabelt.

Men det er samtidig også vigtigt, at turboen på den grønne omstilling sker på socialt ansvarlig vis, og at vi som investorer i den forbindelse bidrager til, at de selskaber, som er helt centrale for transitionen, tager skridt i den rigtige retning på det sociale område. Det er ikke et enten-eller, men et både-og.

F.eks. er det nødvendigt med et styrket fokus på menneskerettigheder og sociale forhold hos mineselskaber. For disse selskaber bliver stadig vigtigere i den grønne omstilling, da det øgede behov for vedvarende energi også indebærer et øget behov for udvinding af metaller og mineraler. Samtidig har mineselskaber historisk haft udfordringer med det sociale aspekt af deres aktiviteter.

Det samme gælder for selskaber, der arbejder med vedvarende energi – den såkaldte renewables-sektor. Selskaber i denne sektor får også stigende betydning, i takt med at der sættes mere og mere turbo på den grønne omstilling. Renewables-selskaber har bl.a. en afgørende rolle i at sikre, at der er styr på det sociale aspekt i deres værdikæder – f.eks. når det gælder, hvor deres råvarer som f.eks. stål eller komponenter til solpaneler kommer fra, og under hvilke forhold varerne er produceret. Samtidig er renewables-sektoren et område i hastig vækst, og hvor der ikke tidligere har været samme fokus på social ansvarlighed. 

Dialoginitiativet Advance, som det FN-støttede investornetværk Principle for Responsible Investment (PRI) står bag, og som 220 internationale investorer - inkl. Sampension - med samlet set mere end 200.000 mia. kr. under forvaltning har tilsluttet sig, skal netop være med til at øge fokus på social ansvarlighed i selskaber i de grønne sektorer. Konkret går investorerne i dialog med ca. 40 selskaber fra hele verden inden for hhv. råvaresektoren og renewables-sektoren med henblik på at sikre, at selskaberne implementerer UN Guiding Principles on Business and Human Rights. Samtidig vil investorerne have selskaberne til at tage hånd om sager, hvor der måtte være udfordringer med menneskerettigheder, ligesom hensynet til menneskerettigheder skal afspejle sig i selskabernes evt. politiske aktiviteter. 

Det er vores erfaring, at det kan gøre en betydelig forskel, når investorer slutter sig sammen og gør deres indflydelse gældende i selskaber om områder, der kan forbedres. Og efter vores opfattelse er netop øget dialog mellem investorer og selskaber en vigtig vej frem, når det gælder om at sikre, at accelerationen af den grønne omstilling, som er helt afgørende, også sker på socialt ansvarlig vis. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.