Kan bankkrisen blive til en økonomisk krise?
De seneste uger har været ildevarslende, da de minder lidt for meget om situationen i 2008, da finanskrisen i den grad smittede af på økonomien med arbejdsløshed og konkurser i hobetal til følge.
I de seneste uger har usikkerhed om banker i både USA og Europa taget overskrifterne i de fleste medier. Med god grund. Vi har nemlig været vidne til det største bankkollaps siden finanskrisen. Usikkerheden spredte sig hurtigt til andre amerikanske banker og derefter også over Atlanten, hvor en sand mastodont i form af Credit Suisse også vaklede. Det har nu ført til et tvangsægteskab med en anden storbank i form af UBS.
Historien om Credit Suisse er et skoleeksempel på, hvor vigtigt tillid er i banksektoren. På trods af likviditet fra myndighederne i rigelige mængder blev indlånene ved med at fosse ud. Samtidig har det sendt markante rystelser gennem de finansielle markeder, hvor renterne er pisket ned og usikkerheden har fået godt tag i investorerne.
De seneste uger har på den måde været ildevarslende, da det minder lidt for meget om situationen i 2008, da krisen i det finansielle system i den grad smittede af på økonomien med arbejdsløshed og konkurser i hobetal til følge. Det naturlige spørgsmål er derfor, om uroen er et forvarsel om, at den proces igen er undervejs.
Heldigvis er der meget, der nu er anderledes end dengang. Bankerne er mere robuste, og samtidig har man fra centralbanker og andre relevante myndigheder reageret hurtigt og konsekvent. Det har indtil videre delvist inddæmmet problemerne, og selv om det har givet rystelser på finansmarkederne, kunne det have været langt værre. Det kan det selvfølgelig nå at blive endnu, men det er indtil videre løfterigt.
Vi kan dog stadig ende ud med, at uroen kommer til at smitte af på økonomien. I hvert fald er de mindre amerikanske banker fortsat mærkbart påvirkede af uroen og man kan levende forestille sig, hvordan man på ledelsesgangene her holder nøje øje med likviditeten. Det kan ikke undgå at smitte af på kreditgivningen, der meget vel kan blive endnu mere stram.
Det er ikke helt uden betydning, for de mindre amerikanske banker udgør efter solid vækst over de seneste år nu omkring 40 procent af de samlede udlån i USA. Hvis vi alene fokuserer på det amerikanske boligmarked, udgør de mindre bankers udlån mere end 50 procent af de samlede amerikanske udlån. Det kan derfor være ganske afgørende for amerikansk økonomi, hvis de mindre banker bliver mere forsigtige med at låne penge.
Og det er lige nøjagtig, hvad jeg forventer vil ske. Så selvom det ikke nødvendigvis bliver en finanskrise, kan uroen være endnu en sten i skoen for en amerikansk økonomi, der i forvejen er truet af både høj inflation og høje renter. Det betyder, at selvom vi på den ene side kan glæde os over, at meget tyder på det finansielle system, er langt mere robust end for 15 år siden, er uroen et forvarsel om en yderligere opbremsning i økonomien.