Glem Obama, hr. direktør
Topchefer anerkendes for deres evner til at levere resultater på bundlinjen, ikke på retorisk flotte festtaler
Danske topchefer refererer ofte til præsident Obamas retoriske evner med stor misundelse.
Til trods for Obamas talegaver, så konkluderer Washington Post den 12. oktober, en måned før hans sidste midtvejsvalg, at han ikke er den frelser, vi alle gik og troede tilbage i 2009.
Sammenligninger med Abraham Lincoln og Kennedy har ikke haft bund i virkeligheden, og de amerikanske vælgere er skuffede. Den væsentligste grund til, at Obama mislykkedes, tilskrives omstændighederne.
Ikke evnen. Ikke viljen. Nej, omstændighederne.
Lincoln havde borgerkrigen at læne sig op ad. Kennedy havde den kolde krig. Obama, retorikeren over dem alle, har derimod været fanget af en stram og handlingslammet økonomi.
Omstændighederne har, ifølge Washington Post, gjort, at han ikke har kunnet udfolde sig. Hvis der dog bare havde været en Tredje Verdenskrig, så Obama og hans kommunikative evner kunne forenes i en højere treenighed, hører man næsten avisen sige.
Sammenligner vi med dansk erhvervsliv, så hylder vi i flæng Jørgen Vig Knudstorp for hans mirakel i Lego, Henrik Brandt for Royal Unibrews turnaround og Nordeas Christian Clausen for at holde snuden i sporet under finanskrisen.
Vi hylder dem ikke for deres retoriske evner, men vi hylder dem for de omstændigheder, hvor de alligevel er lykkedes.
For hverken Jørgen, Henrik eller Christian er kendt for deres retoriske evner. Og rettelig så.
Det er ikke afgørende, at den administrerende direktør føler sig hjemmevant på slap line til folkemøder og på netværksmøder
Selvom de fleste kommunikationsfolk prædiker det modsatte, så er en topchefs talegaver ikke alfa og omega.
Det er ikke afgørende, at den administrerende direktør føler sig hjemmevant på slap line til folkemøder og på netværksmøder. Det er ikke afgørende, at den administrerende direktør har et glimt i øjet og et kækt svar til alle journalistens spørgsmål.
Evnen til at kunne tage svære beslutninger under svære omstændigheder er derimod afgørende. Evnen til at forudsige markedet og branchen er afgørende. Evnen til at forme kulturen og organisationen i sin virksomhed er afgørende. Evnen til at sætte en klar retning er afgørende. Og alt dette bygger et fundament af autenticitet, som de førnævnte topchefer bruger som udgangspunkt i deres kommunikation.
Så kære topchef: glem retorikken en smule og vis os dine evner. Du er – i modsætning til Obama – ikke garanteret fire år i sadlen.
Skribenten ejer kommunikationsbureauet & Schultz. Christian Schultz har ti års erfaring i corporate PR- og kommunikation. Han skriver fast for Finans.