Bankdirektør: Mange iværksættere mangler selvindsigt
Vi finansierer rigtig gerne en god ide, som vi har gjort med det nordjyske designfirma I'M:Board, men desværre glemmer mange iværksættere og mindre virksomheder et selvkritisk blik på de reelle forretningsmuligheder.
»Bankerne pelser små erhvervsdrivende«!
Sådan lød overskriften og den kontante melding i en stort anlagt artikel i et erhvervsmagasin for et par måneder siden. Siden har debatten omkring bankernes rolle over for mindre erhvervsdrivende og iværksættere været ganske intens i en bred vifte af medier.
Gebyrerne er for høje, det administrative bøvl er alt for omfattende, og bankerne bidrager ikke til at hjælpe iværksættere og små erhvervsdrivende godt på vej, er blot nogle af hovedoverskrifterne i den omfattende kritik af bankerne.
I Arbejdernes Landsbank hilser vi debatten velkommen.
Det er vigtigt, at vi løbende sætter fokus på de rammer og vilkår, som landets iværksættere og mindre erhvervsdrivende har herhjemme. For os at se har bankerne nemlig et vigtigt samfundsmæssigt ansvar for at bidrage til at skabe et godt og frugtbart erhvervsklima for store såvel som små virksomheder og iværksættere herhjemme. Det ønsker vi alle, for det er her, at samfundets motor i forhold til at skabe nye arbejdspladser, innovation og vækst findes.
Der er næppe nogen tvivl om, at der ganske givet findes adskillige eksempler rundt omkring i landet, hvor kritikken af bankerne er helt på sin plads.
Der er næppe nogen tvivl om, at der ganske givet findes adskillige eksempler rundt omkring i landet, hvor kritikken af bankerne er helt på sin plads. Men det er også vores oplevelse, at debatten ganske ofte er alt for unuanceret.
Naturligvis skal der være plads til at diskutere rimeligheden i bankernes gebyrer såvel som administrative procedurer over for iværksættere og selvstændigt erhvervsdrivende. Men skal debatten give mening og rykke sig, så er det en vigtig præmis for den videre diskussion at huske på, at banker i meget høj grad lever af at låne penge ud og være med til at skabe vækst. Glemmer man det, bliver diskussionen alt for ensidig og efterlader i værste fald alle med en iværksætter i maven tilbage med det indtryk, at bankerne nærmest er deres modstander. Det kan ingen være tjent med.
Vi kan naturligvis kun tale for os selv her i Arbejdernes Landsbank, men der er ikke noget, vi hellere vil, end at låne penge til og samarbejde med mindre erhvervsdrivende og iværksættere med gode og spændende projekter på hånden.
Vi bidrager gerne til vækst og udvikling, og vi er naturligvis også klar til at tage de nødvendige risici – det er en del af det at drive en bank.
Det gjorde vi eksempelvis tilbage i 2013, da den nordjyske virksomhed I´M:Board kontaktede os. Udover at have en kreativ og spændende ide om at producere møbler inspireret af skateboards, havde de en gennemtænkt forretningsplan og et realistisk budget. Hjemmearbejdet var grundigt udført, og derfor ville vi naturligvis gerne samarbejde med dem. For få uger siden blev de kåret som årets nordjyske iværksætter. Det er stærkt gået, men mindre kan naturligvis også gøre det.
Pointen er blot, at når forretningsplan og budget er mindst lige så gennemtænkt som den kreative ide – lige meget hvor alternativ den nu engang måtte være – så vil vi naturligvis altid gerne kigge seriøst på mulighederne for et samarbejde.
I´M:Board i Nordjylland er heldigvis ikke de eneste, der evner dette.
Vi oplever desværre ganske ofte iværksættere og mindre virksomheder, hvor jagten på den gode ide overskygger et selvkritisk blik på de reelle forretningsmuligheder.
Vi ser mange spændende og gennemtænkte projekter fremlagt fra iværksættere og mindre erhvervsdrivende, og det er en stor glæde, hver eneste gang vi kan bidrage til at omsætte den gode ide til konkret forretning. Vi siger langt de fleste gange »ja tak« til at starte et samarbejde, men vi oplever desværre ganske ofte iværksættere og mindre virksomheder, hvor jagten på den gode ide overskygger et selvkritisk blik på de reelle forretningsmuligheder. Der er ganske enkelt ikke styr på selv det basale, der skal til for at drive en virksomhed.
Vi vil naturligvis gerne hjælpe og støtte, men hjemmearbejdet skal være gjort.
Det er for os at se ikke at spænde ben, men et naturligt krav at stille og et udtryk for ansvarlig rådgivning – ansvarligt over for virksomheden og iværksætteren med den gode ide, men naturligvis også ansvarligt over for banken og bankens øvrige kunder.
Vi tror på, at endnu bedre dialog og meget tydeligere forventningsafstemning mellem bankerne, iværksættere og mindre erhvervsvirksomheder er vejen frem, og at vi via denne vej sammen skaber endnu bedre rammer for det, der jo er vores fælles mål: arbejdspladser, vækst og innovation.
Gert Jonassen er direktør i Arbejdernes Landsbank. Han skriver fast for Finans.
Alle kommentarer og indlæg modtages med glæde på opinion@finans.dk