Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Ayn Rand, Saxo Bank og Liberal Alliance

Liberal Alliance mener, at staten blander sig for meget. Det er ikke synderligt farligt og ikke specielt revolutionerende. Jeg beklager, at det lyder tamt. Men sådan er det.

Søren Kenner er serieiværksætter og formand for Liberal Alliances Visionsgruppe.

Der går vel næppe en dag, uden at man et eller andet sted i pressen finder et forsøg på at sammenkoble Liberal Alliance, Ayn Rand og Saxo Bank. Typisk under overskriften »de fattige skal dø af sult i rendestenen«, og LA ønsker at udslette den danske velfærdsmodel, privatisere sundhedsvæsnet og sætte plejehjemsbeboere på gaden.

Denne retorik praktiseres vidt og bredt – af ministre som Dan Jørgensen og af meningsdannere som Georg Metz, Brian Esbensen, Rune Engelbreth med mange flere.

Nu tænker jeg, at det måske var på sin plads at servere nogle fakta – også selvom jeg måske gentager mig selv en anelse.

LA ønsker en mere effektiv offentlig sektor med mindre bureaukrati og tomt arbejde, men med bedre kernevelfærd. Vi ønsker at sænke skatten til ca. 40 pct., hvilket gør os ret midtsøgende i en europæisk sammenhæng.

Faktisk skal man jo kun tilbage til 1990 for at finde en periode, hvor socialdemokratiet gik til valg på 36 pct. skat.

Liberal Alliance mener, at staten blander sig i for meget og ikke giver plads nok til civilsamfundet. Staten respekterer ikke i tilstrækkeligt omfang den enkeltes ret til at leve sit liv, som man nu engang lyster.

Jeg beklager, hvis det lyder tamt. Men sådan er det. Det er ret rationelt, ikke synderligt farligt og ikke specielt revolutionerende.

Liberal Alliance mener, at staten blander sig i for meget og ikke giver plads nok til civilsamfundet. Det er ret rationelt, ikke synderligt farligt og ikke specielt revolutionerende.

Søren Kenner, fmd. for Liberal Alliances Visionsgruppe.

Ayn Rand er en russisk-amerikansk forfatterinde fra 1950’erne. Hun stod moder til »objectivism«, en filosofi, hvis grundtanke er en art minarkisme: Staten skal udelukkende sikre individers sikkerhed, dvs. politi og domstole, og alle andre anliggender skal ske via et frit marked.

Rand var samtidig en skarp kronikør af, hvad bureaukrati gør ved kultur og bevidsthed. Men den samfundsmodel Ayn Rand hylder er ikke liberal i en klassisk forstand. Klassiske liberale som fx John Stuart Mills ønsker jo at staten skal regulere en hel del mere end blot sikkerhed (fx finanssektoren, fødevaresikkerhed, miljø, arbejdsmiljø etc).

Liberal Alliance tilslutter sig denne klassiske liberalitet og bløder den så yderligere op ved også at ønske en velfærdsmodel, der indbefatter lige adgang til sundhedsvæsen, uddannelse og socialt sikkerhedsnet. Det er med andre ord ret svært at forstå, hvordan både ministre og opinionsdannere kan sætte lighedstegn mellem Liberal Alliance og Ayn Rand.

Liberal Alliance tilslutter sig denne klassiske liberalitet og bløder den så yderligere op ved også at ønske en velfærdsmodel, der indbefatter lige adgang til sundhedsvæsen, uddannelse og socialt sikkerhedsnet.

Saxo Bank er en særdeles profitabel online investeringsbank, der drives af min gode ven Lars Seier og hans partner Kim Fournais. De har opbygget en solid forretning, der hvert år betaler store beløb til statskassen i form af skatter og afgifter. Det kan man kun være glad for – i modsætning til fx Arbejdernes Landsbank, der trods det socialdemokratisk klingende navn, jo faktisk år efter år undgår at betale skat.

Lars Seier er i lighed med jeg selv en del af Liberal Alliances »Visionsgruppe«. Vi kommer med ideer og knytter forbindelser til gavn for partiet. Men vi har ikke direkte indflydelse på den førte politik. Den bestemmes nemlig af folketingsgruppen og partiets bestyrelse –– i lighed med praksis i de fleste andre politiske partier. Saxo Bank har på linje med mange andre organisationer og firmaer valgt at støtte Liberal Alliance økonomisk, fordi partiet vil føre en vækstorienteret og erhvervsvenlig politik.

Liberal Alliance, når det kommer til stykket, har den mest fornuftige og visionære politik på det danske marked.

Ovenstående er ikke svært at forstå og ikke svært at sætte sig ind i. Alligevel fortsætter dæmoniseringen og stråmandsangrebene. Hvorfor?

Sikkert fordi det er nemmere end at skulle kaste sig ind i en reel og rationel debat, hvor man ville komme til kort, fordi Liberal Alliance, når det kommer til stykket, har den mest fornuftige og visionære politik på det danske marked.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.