Politiske smædekampagner truer demokratiet
Beskyldninger om løgn, vildledninger og fordrejninger gør, at vælgerne får mere end svært ved at gennemskue sandheden - og det truer demokratiet.
"Markedsføring, der angår forbrugernes økonomiske interesser, må ikke være egnet til mærkbart at forvride deres økonomiske adfærd."
Sådan står der i Markedsføringslovens §1, stk. 2 - og hensigten er at sikre forbrugerne mod at blive vildledt og lokket til at købe ind på præmisser og løfter som ligger langt fra sandheden og virkeligheden.
I en tid, hvor politik er blevet en designervare, hvor stort set alle politiske aktører har spindoktorer ansat, og hvor reklamebureauer i stor stil smeder kampagner sammen, må det være på sin plads, at der også på dette område indføres forbrugerbeskyttelse. Vi er vidne til et skift i politik: Fra at være en kampplads for ideologier, visioner og meninger til en designet verden, hvor smudskampagner, offentlige tilsvininger og løgnagtige kampagner vinder indpas.
Det undrer mig meget, at det kun er i erhvervslivet, at markedsføringsloven finder anvendelse - hvorfor er politiske kampagner ikke omfattet af loven?
Hvis eksempelvis Coca-Cola postulerer, at man bliver slank af at drikke 1,5 liter sukkerholdig cola om dagen, så er det i strid med markedsføringsloven. Men hvis f.eks. Socialdemokraterne skriver, at "Lars Løkke vil indføre brugerbetaling på lægebesøg", eller venstrefløjen fremturer med, at Liberal Alliance vil fyre 90.000 i den offentlige sektor, så står den politiske forbruger uden nogen reel beskyttelse.
Det undrer mig meget, at det kun er i erhvervslivet, at markedsføringsloven finder anvendelse - hvorfor er politiske kampagner ikke omfattet af loven?
Vi har været vidne til en valgkamp, hvor politiske partier brugte tid, penge og annonceplads på at postulere, hvilke "onde" hensigter modstanderen har. Som svar blev der indrykket annoncer med den hensigt at gendrive de løgnagtige påstande. Socialdemokraterne kørte i lang tid hårdt på i de sociale medier med en sammenligningskampagne, hvor deres resultater blev sammenlignet med dem, som Lars Løkke havde skabt - og budskabet var naturligvis ikke til at tage fejl af. Det var selvfølgelig Socialdemokraterne, som havde skabt de bedste resultater for landet - når de selv skulle sige det.
Men ret ofte blev disse resultater undsagt af fagkundskaben og diverse økonomiske kapaciteter - alligevel fortsatte kampagnen for uændret kraft, uden at budskaberne blev korrigeret. Tilbage står den politiske forbruger og river sig selv i håret: For hvad er op og ned i sagen? Hvem skal man stole på?
Mit ærinde er ikke at gå efter partier som f.eks. Alternativet, som har en vision om en 30-timers arbejdsuge, og mener, at det ikke vil skade Danmarks økonomi. Det er en vision, som kan regnes på, men et sådant budskab har mere karakter af en vision end et løfte.
Men når Socialdemokraterne fører kampagner, som alene har det formål at tilsvine Lars Løkkes troværdighed, så går man langt over stregen. Hvis eksempelvis Coca-Cola havde ført en tilsvarende kampagne mod Pepsi, så var der med det samme blevet nedlagt fogedforbud, og der var blevet rejst et søgsmål med krav om en temmelig stor erstatning.
Thor Möger Petersen blev hyret ind som udviklingschef for Socialdemokraterne, og i flere medier er han udråbt som et politisk geni, hvis genialitet har ført Socialdemokraterne til en fremgang for første gang i mange år. Det er muligt, at Thor Möger på den politiske arena er et lysende talent, men måles han på den skala, som gælder i erhvervslivet, så vil han have fået et hav af sager på halsen for overtrædelse af Markedsføringsloven. Derfor ligger min agtelse for Thor Mögers kampagne på et meget lille sted.
Det er muligt, at Thor Möger på den politiske arena er et lysende talent, men måles han på den skala, som gælder i erhvervslivet, så vil han have fået et hav af sager på halsen for overtrædelse af Markedsføringsloven.
Det er på tide, at vi indfører forbrugerbeskyttelse i de politiske kampagner. Ellers frygter jeg, at vi får amerikanske tilstande, hvor man kan afspore debatter ved at sprede ondsindede rygter om politiske modstandere, og den sagesløse har nærmest tabt kampen på forhånd.
Desværre har vi allerede set de første tendenser. Politikerleden har i denne valgkamp nået nye højder og skal leden nedbringes, så bør politikerne tage sig selv og deres metoder op til grundig overvejelse. Skal vi modarbejde en voksende politikerlede, så er det i politikernes egen interesse at tilliden til deres budskaber stiger. Derfor bør politikerne hilse en ændring af markedsføringsloven, så den også omfatter politiske kampagner, velkommen.