Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Momsrabat på energibesparende materialer er i strid med EU-regler

Dom: Storbritanniens reducering af momssatsen er i strid med EU’s momsdirektiv.

Artiklens øverste billede

Indtil nu har energibesparende materialer, som er installeret i boliger, eller som er leveret til installation i boliger i Storbritannien, draget fordel af en nedsat momssats på 5 pct. frem for en normalsats på 20 pct. En ny dom fra EU-Domstolen fastslår dog, at det er i strid med EU’s momsdirektiv, idet det kan fordreje konkurrencen mellem producenter og leverandører af sådanne materialer i det indre marked.

EU’s momsdirektiv regulerer etableringen af det fælles momssystem i EU med det formål at sikre, at varer og tjenesteydelser af samme art i videst muligt omfang beskattes ens i de enkelte medlemsstater. Det er vigtigt for at forhindre konkurrenceforvridning og sikre lige vilkår mellem virksomheder i det indre marked. Direktivet giver dog mulighed for, at medlemsstaterne i særlige tilfælde kan anvende en eller to reducerede momssatser på ned til fem pct. Storbritannien har som led i implementeringen af en grøn politik for boligforbedringer indført en nedsat momssats på fem pct. på energibesparende materialer, som installeres i boliger, eller som leveres til installation i boliger i Storbritannien.

Ifølge EU-Kommissionen falder Storbritanniens regler om en reduceret momssats som denne uden for de tilfælde, hvor en medlemsstat, i henhold til EU’s momsdirektiv, kan anvende en reduceret momssats, og EU-Kommissionen har derfor tilskyndet Storbritannien til at ændre reglerne i overensstemmelse med direktivet. Storbritannien har dog afvist med begrundelse om, at en reduceret momssats som den omhandlede er begrundet i henhold til direktivet. EU-Kommissionen har derfor efterfølgende indledt en overtrædelsesprocedure mod Storbritannien ved EU-Domstolen. I henhold til EU’s momsdirektiv kan en reduceret momssats anvendes på »levering, opførelse, renovering og ombygning som led i en socialpolitik« samt på »reparation og renovering af private boliger, bortset fra materialer, som udgør en betydelig del af værdien af den leverede ydelse.« EU-Kommissionen har påstået, at Storbritanniens regler om en nedsat momssats på levering og installation af energibesparende materialer falder uden for begge disse kategorier.

For det første bemærker EU-Kommissionen, at socialpolitik i denne kontekst skal forstås som en indgriben fra staten, der er rettet mod at forbedre boligmulighederne for svagere stillede borgere, såsom gennem socialt boligbyggeri. I den forbindelse bemærker EU-Kommissionen også, at udbuddet af boliger i sig selv skal være en del af en sådan socialpolitik for at de energibesparende materialer, der installeres, eller leveres til installation i disse boliger, kvalificerer sig til en nedsat momssats. Eftersom den omhandlede reducering af momssatsen gælder for alle boliger generelt, mener EU-Kommissionen ikke, at Storbritanniens reducering af momssatsen tjener socialpolitiske formål. For det andet bemærker EU-Kommissionen, at »levering og installation« ikke falder ind under kategorien »reparation og renovering«, og selv hvis det anses for at falde ind under kategorien, kan en reduceret momssats alligevel ikke anvendes, idet de energibesparende materialer udgør en betydelig forholdsmæssig værdi i forhold til den samlede værdi af den ydelse, der leveres og installeres.

Storbritannien påstår, at den omhandlede reducering af momssatsen kan anses for at have sociale virkninger, idet den er led i en politik for boligforbedringer. Storbritannien bemærker, at installation af energibesparende materialer er med til at forbedre energieffektiviteten i boliger og dermed reducere omkostningerne til el og varme, som er to meget betydelige udgiftsposter i mange husholdninger. På den baggrund mener Storbritannien, at reducering af momssatsen tjener socialpolitiske formål. Storbritannien påstår endvidere, at »levering og installation« skal forstås som led i en ombygning og derfor falder inden for kategorien »reparation og renovering.«

EU-Domstolen fastslår indledningsvis, at EU’s momsdirektiv er til hinder for nationale foranstaltninger, som har den virkning, at der anvendes en reduceret momssats, som gælder generelt, idet der vil være risiko for, at det kan fordreje konkurrencen mellem medlemsstaterne. EU-Domstolen bemærker, at baggrunden for at anvende en reduceret momssats på visse kategorier af varer og tjenesteydelser, som tjener sociale eller kulturelle formål, er, at den reducerede momssats er afgrænset til en mindre gruppe af personer og derfor kun udgør en lille eller ingen risiko for konkurrenceforvridning mellem medlemsstaterne. Domstolen anerkender, at en politik for boligforbedringer kan have sociale virkninger, men fastslår, at en reduceret momssats som den omhandlede ikke tjener sociale formål, idet der ikke skelnes mellem de personer, der bor i de enkelte boliger eller andre kriterier, som kan give svagere stillede borgere en fordel. Mht. om »levering og installation« falder inden for kategorien »reparation og renovering« tilslutter EU-Domstolen sig EU-Kommissionens betragtninger.

EU-Domstolen har tilføjet, at der er andre måder, hvorpå Storbritannien kan fremme installation af energibesparende materialer i boliger i Storbritannien – såsom gennem direkte tilskud.

Dommen betyder, at Storbritannien fremover skal opkræve en normalsats på 20 pct. på levering og installation af energibesparende materialer til boligerne.

Denne artikel om aktuel EU-ret, som bringes i Jyllands-Posten, udarbejdes af advokaterne Hans Sønderby Christensen (H), HjulmandKaptain, samt advokat Patrick Goergen, Etude Goergen, begge specialiserede inden for området.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.