Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

2016 bliver året for forretning med mening

En ny bølge af virksomheder er på vej, som ikke bare tjener penge, men som også gør noget godt i deres lokalsamfund eller gør verden til et bedre sted at leve.

Tine Thygesen, direktør, foredragsholder og en af stifterne bag startupkollektivet Founders House.

Da bankerne under finanskrisen sendte familier på gaden efter tvangsaktioner i hobetal, røg tiltroen til markedskræfterne som selvregulerende ideologi i kulkælderen. Griske topledere blev afsløret i at opbygge private formuer på bekostning af deres kunder, som tabte alt.

Det blev dråben, som fik mange mennesker til at søge efter et samfund som gav mere mening. Det ønske har i dag vokset sig til en solid trend som giver mulighed for en hel ny slags erhverv – virksomheder med mening. 

I USA ser vi trenden i nytænkningens højborg, Silicon Valley, hvor Singularity University har opnået kultstatus ved at træne erhvervsledere og innovatører i en helt enkel tankegang; byg forretning, der løser et af klodens helt store problemer, såsom mangel på energi, mad og vand. 

Trods prisen på 95.000 kr. for et fem dages program er der udsolgt, og ansøgerne, der står i kø, er blandt de dygtigste og mest succesfulde i deres brancher. De har prøvet at tjene penge, nu vil de gøre en forskel.

Hidtil har vi sat et stærkt skel mellem kapitalistiske (rigtige) virksomheder og velgørende (naive). Dette skel er ved at udviskes, således at en ny klasse virksomheder kommer til at blive begge dele; kommercielle, men ansvarlige. Det er "normale" virksomheder, men med et stærkere værdikompas, fastere kultur og en større ansvarlighed.

Med Maslow i mente er det ikke så underligt, at man søger mening og selvrealisering, når ens basale behov er mødt. Men omfanget af tendensen har aldrig været så massiv. Nu er det nogle af erhvervslivets allerstørste talenter, som begynder at søge væk.

I kraft af min involvering med Startup Village bliver jeg hver uge kontaktet af succesrige erhvervsfolk, som synes deres tilværelse er tom og meningsløs. De har fået det fine hus og de to biler. Men det har slet ikke levet op til deres forventninger. Nu leder de efter startups eller virksomheder, hvor de kan gøre en forskel. De vil have mening i det, de bruger deres talent og liv på - også selvom det halverer lønsedlen.

Det er en grundlæggende ændring af værdierne hos den veluddannende, ressourcestærke befolkning, der ligger til grund. Det handler ikke længere om firmabilen eller den store løncheck. I stedet foretrækker man respekt, indflydelse og en følelse af at gøre en forskel. 

Mening giver nu også status hos ligesindede, i højere grad end materielle symboler. Forleden var jeg i San Francisco til middag med en gruppe succesfulde iværksættere. Blandt dem var folk i ledergruppen fra Skype, Airbnb og Mærsk. Men det der trak opmærksomheden til middagen var den lille danske opstartsvirksomhed BeMyEyes, som hjælper blinde med at se. Man kunne se lyset i folks øjne, da de forstod den store grundlæggende mening bag virksomheden. De søgte også efter mening i deres nye eventyr.

Vi kan forvente at se en ny bølge af virksomheder, som ikke bare tjener penge, men som også gør noget godt i deres lokalsamfund, tager ansvar og gør verden til et lidt bedre sted. Disse virksomheder vil blive mødt med åbne arme af nogle af vores allerstørste talenter, som vil være klar til at forlade de værditomme virksomheder - til trods for deres Mercedes-firmabiler.

Tilsvarende er forbrugerne allerede solidt engagerede i at påvirke verden med det, de har til rådighed; deres indkøb. Vi vil have produkter, som ikke smelter indlandsisen, ikke behandler mennesker forfærdeligt, og virksomheder, som tager global ansvarlighed alvorligt og ikke ser det som et tomt CSR-stunt – og det er da heller ikke for meget forlangt!

Tilsammen gives strømmen af talent, og forbrugernes præference en stærk konkurrencefordel.

I denne måned har den velkendte danske Index Award annonceret en ny venturefond som investerer i krydsfeltet mellem det kommercielle og design, der løser store problemer. Dvs. forretninger med mening. Det er et tidstypisk tegn, og jeg er stolt over at være med i bestyrelsen.

2016 bliver året, hvor vi begynder at koble virksomhed med mening. Hvor er det en opløftende tanke i denne verden med krig, klimaforandring og overforbrug.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.