Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Centralbankbosser forsøger at udrydde kontanter

ECBs Mario Draghi og USAs tidligere finansminister Lawrence Summers ønsker at afskaffe de store pengesedler - for at afskaffe kriminalitet, siger de. Andre mener, at man vil afskaffe de store sedler for at få et fastere greb om pengepolitikken.

Af Mark Gilbert, kommentator og medlem af lederkollegiet hos Bloomberg News.

Den såkaldte krig mod kontanter er blevet gevaldigt eksponeret i medierne i den senere tid. På den ene side af krigsskuepladsen står Den Europæiske Centralbanks Mario Draghi og tidligere finansminister i USA Lawrence Summers. De går ind for at afskaffe store pengesedler for (hævder de) at bekæmpe kriminalitet. På den anden side står skeptikerne, der frygter, at afskaffelse af store sedler vil føre til fuldstændig afskaffelse af kontanter. Der er dog en måde, hvorpå forskellene kan udlignes så tilpas, at begge parter kan påberåbe sig sejr.

Lawrence Summers så gerne, at der mellem lande verden over kunne opnås enighed om »at holde op med at udstede pengesedler, der er mere værd end f.eks. 50 eller 100 dollars (ca. 350-700 kr.)«. Mario Draghi overvejer at sætte en stopper for udstedelse af 500-eurosedlen (knap 3.750 kr.), der »i stigende grad betragtes som et redskab til brug for ulovlige aktiviteter«. I baggrunden lurer den ubekvemme kendsgerning, at fysiske penge undergraver den negativ rentepolitik, som benyttes til at stimulere væksten i mange lande. Myndighederne kan lægge gebyr på ens bankkonto for at opmuntre en til at bruge de penge, man har stående på kontoen; det kan de ikke på de penge, man har gemt under madrassen.

Myndighederne kan lægge gebyr på ens bank-konto for at opmuntre en til at bruge de penge, man har stående på kontoen; det kan de ikke på de penge, man har gemt under madrassen.

Blogger og tidligere kongresmedlem David Stockman, der var direktør i USA’s føderale regerings budgetkontor i 1980’erne under præsident Ronald Reagan, er et typisk eksempel på dem, der nærer mistillid til motivet til at afskaffe store pengesedler. Han skrev således i en nylig artikel med overskriften ”Hvorfor de keynesianske markedssabotører nu går efter endog ens Ben Franklin’er (betegnelse for 100-dollarsedlen, hvorpå der er et billede af Benjamin Franklin, som var med til at skabe USA’s forfatning. red.).

»Kort og godt er der én og kun én grund til den pludselige iver efter at få afskaffet store pengesedler. Det er en nødvendig tilkendegivelse i henseende til indførelse af negativ rentepolitik. Det ville med andre ord bane vej for centralbankbemyndiget beslaglæggelse af millioner af amerikaneres formue og opsparing af hensyn til en absurd teori, der ville afstedkomme den definitive ødelæggelse af ærlig prisdannelse og økonomisk disciplin i Wall Street-kasinoet.«

Man behøver ikke at være anarkist med et hemmeligt lager af dåsemad og våben for at se, at David Stockman har en pointe. Hvorfor lige nu? Hvorfor er Mario Draghi helt oppe at køre over en 500-euroseddel, der har været i omløb siden 2002?

The Wall Street Journals redaktion gav udtryk for en tilsvarende skepsis i en artikel den 17. februar:

»Politikere og centralbankfolk frygter, at folk, der ligger inde med kontanter, kunne undergrave deres fagre nye monetære negativ rente-verden. Hvorfor skulle de ikke med tiden kunne afskaffe alle kontanttransaktioner, ligesom de afskaffede guld og sølv som betalingsmiddel?«

Her følger derfor et beskedent forslag til løsning af striden. Inddrag de store pengesedler med f.eks. et halvt års varsel, så personer, der lovligt ligger inde med kontantbeholdninger, kan veksle dem. De nugældende hvidvaskningsregler burde sikre, at sorte penge ikke kan overføres til banksystemet, så ulovlige kontantbeholdninger, som narkohandlere og lignende måtte være i besiddelse af, mister deres værdi.

Genindfør så nye store pengesedler – og gør det klart, at øvelsen bliver gentaget med vilkårlige mellemrum i fremtiden. De, der gerne vil kunne have store kontantbeholdninger, vil på den måde ikke opleve, at deres borgerrettigheder bliver begrænset, mens skurkene bliver afskåret fra at ophobe kontanter, der kunne blive værdiløse for dem lige pludselig.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.