Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Kvinderne udelukker sig selv fra det digitale arbejdsmarked

Mange kvinder risikerer at ende på sidelinjen på fremtidens jobmarked, fordi de i langt højere grad end mænd vælger humanistiske uddannelser, skriver direktør hos Accenture Danmark.

Artiklens øverste billede
Mandehørm. Der er alt for få kvinder, der tager tekniske uddannelser, skriver direktør og partner i Accenture Danmark.

Det danske og globale arbejdsmarked er i hastig forandring. Digitaliseringen vinder indpas overalt og de danske kvinder er godt stillet. En ny global undersøgelse fra Accenture viser, at danske kvinder er mere digitalt velbevandrede end kvinder i de lande, vi normalt sammenligner os med.

Undersøgelsen peger samtidig på, at der er en sammenhæng mellem det digitale niveau blandt kvinder og ligestilling generelt: Jo mere digitalt velbevandrede kvinder er, des bedre går det for ligestillingen i det pågældende land. Det er meget positivt – især når man tænker på generationen af digitalt indfødte kvinder, der rammer arbejdsmarkedet om få år.

Derfor undrer det mig også, at vi ikke ser flere kvinder på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Kvinderne fravælger stadig de såkaldte STEM-fag (science, technology, engineering, mathematics). Det er et voksende problem. Ikke mindst set i lyset af, at vi står midt i en digital revolution, som kræver helt nye måder at tænke og arbejde på, og en tuning af de kandidater, der kommer ud fra de videregående uddannelser.

Det er i dag 141 år siden, at kvinderne fik lov til at læse på universitetet. Der er heldigvis sket utrolig meget siden. I dag læser flere kvinder end mænd på universitetet, og de kommer oftere ud med et bedre karaktergennemsnit end deres mandlige medstuderende. Det betyder, at talentmassen i stigende grad udgøres af kvinder. Samtidig er en af de største barrierer for danske virksomheders forretningsudvikling og vækst er nemlig netop mangel på de rette talenter – især digitale talenter.

Så hvordan får vi kvinderne til at søge ind på de tekniske uddannelse? Jeg mener, at et sted vi som samfund bør tage fat, er omkring de kulturelt betingede stereotyper om kvindefag og mandefag. Senest har en omfattende Accenture-undersøgelse fra England vist, at piger i høj grad opfatter STEM-fagene som værende 'drengefag'. Undersøgelsen viser også, at tre ud af fire piger mener, at der ikke er nok kvindelige STEM-rollemodeller, de kan spejle sig i, og at pigernes forældres, lærer og venners viden om fagene ofte er mangelfuld.

Der er altså et udtalt behov for, at vi får højnet vidensniveauet blandt lærere, forældre og de unge kvinder selv, så de får en realistisk forestilling om, hvilke opgaver man reelt kommer til at beskæftige sig med, når man uddanner sig inden for de tekniske- og naturvidenskabelige fag. For når kvinderne - sat på spidsen – foretrækker de humanistiske fag, fordi de gerne vil arbejde med mennesker, og fejlagtigt tror, at det kommer man ikke til, hvis man er ingeniør eller programmør, kommer de til at udelukke sig fra fremtidens arbejdsmarked, som står over for store digitale omvæltninger.

Glædelig international kampdag!

Af Anna Gitte Lund, direktør hos Accenture, et managementkonsulenthus.

Alle kommentarer og indlæg modtages gerne på opinion@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.