Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Nedsæt en Siri-kommission

Den fjerde industrielle revolution erstatter i høj fart hundrede tusindvis af job. Vi har brug for en ordentlig analyse af, hvordan vi bedst herhjemme tilpasser samfundet til udbredelsen af kunstig intelligens.

Ida Auken, erhvervsordfører Radikale Venstre.

Min fem-årige søn har lange samtaler med Siri. Siri er den stemmestyrede assistent på min iPhone, der både kan ringe folk op og lave søgninger på internettet. Hvis jeg beder hende finde frem til en hjemmeside, åbner hun hurtigt en browser og finder derhen. Hun svarer også høfligt, når jeg spørger hende, hvordan hun har det: »Jeg har det ret godt, Ida«.

Siri er ikke bare den rare hjælper på min telefon, hun er også den kunstige intelligens, der kan tage dit arbejde. Hun kan endnu ikke helt så meget, men på sigt vil kunstig intelligens som Siri kunne overtage arbejdet fra både din sekretær, din revisor og din oversætter. Ja, hvem ved, måske kan kunstig intelligens om få år give dig en bedre diagnose end din praktiserende læge.

Det lyder måske som science fiction, men det sker allerede nu. HK vurderer, at 730.000 job vil blive automatiseret over de kommende 20 år, mens tænketanken Cevea anslår, at helt op mod 900.000 job er i fare for at blive automatiseret. Det svarer til ca. en tredjedel af alle danske job.

Jeg har en bekendt, der har skiftet sin sekretær ud med et styresystem, der skriver venlige mails og laver aftaler med alle hendes kontakter under et konstrueret navn a la Siri. En anden af mine bekendte har opfundet en teknologi, der kan analysere hans fakturaer og allerede nu fortælle mere om hans forretning og handel end nogen revisor. Der findes bestyrelser for store virksomheder, som har placeret en computer i bestyrelseslokalet med stemmeret. Den tager beslutninger på baggrund af meget store mængder data, som den kan analysere.

En revolution er i gang. Det kan naturligvis være, at der vil ske det samme som ved tidligere industrielle revolutioner – nemlig, at maskinerne skaber mere arbejde, end de stjæler. Men jeg tror, den fjerde industrielle revolution - som World Economic Forums skaber Klaus Schwab har døbt udviklingen - er anderledes. For i modsætning til tidligere industrielle revolutioner foregår denne revolution med en sådan hast, at vi har vanskeligt ved at nå at tilpasse os udviklingen. Vi får simpelthen et problem med at opkvalificere arbejdsstyrken hurtigt nok i forhold til, hvor hurtigt jobbene bliver ædt af digitaliseringen og den kunstige intelligens.

HK vurderer, at 730.000 job vil blive automatiseret over de kommende 20 år, mens tænketanken Cevea anslår, at helt op mod 900.000 job er i fare for at blive automatiseret. Det svarer til ca. en tredjedel af alle danske job.

Ida Auken, erhvervsordfører Radikale Venstre.

Så hvad gør vi? Det første skridt er for mig at se at droppe alle forestillinger om, at kunstig intelligens hører en fjern fremtid til. Den findes, den bliver klogere dag for dag, og den betyder allerede, at en række jobfunktioner – ikke kun manuelle – kan løses lettere og billigere af en robot. Tager vi ikke stilling til udviklingen nu, risikerer vi at blive løbet over ende af den. Vi politikere skylder svar, men mangler et ordentligt grundlag at give dem på.

Derfor er det relevant at overveje, om vi ikke bør nedsætte en kommission. Den skal dels belyse, hvilke konsekvenser den fjerde industrielle revolution har for det danske samfund og dels give bud på, hvordan vi bedst udnytter mulighederne og skaber rammer for, at vi og vores efterkommere kan leve gode, trygge liv, når nu Siri bliver en endnu større del af hverdagen. Den nye digitale virkelighed bør indtænkes i uddannelser og hele vejen rundt: I det offentlige, i arbejdsmarkedspolitikken, i sundhedspolitikken, ja, i alle politikområder. Vi må sikre, at Danmark kommer foran i udviklingen og ikke trækkes efter et tog, der kører med 200 km i timen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.