Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Markedet for ambulancekørsel virker sygt

De kan godt i Sverige. De kan godt i Holland. Men når de kommer til Danmark, går alt galt for selskaber, der kører ambulancer.

Anders Heide Mortensen, erhvervspolitisk kommentator.

Som alle ved, står det i Grundlovens paragraf 73, at ejendomsretten er ukrænkelig, og at ambulancer køres af enten Falck eller kommunen. Nej? Det står der ikke? Er du h-e-l-t sikker?

Jeg tillader mig at spørge, fordi det ikke bare er Bios, der er endt i grøften efter at have forsøgt at trodse grundloven. Det gjorde svenske Samariten også, da selskabet for nogle år siden blev hyret ind til at køre ambulancer i Region Hovedstaden. Samariten lykkedes fint med at køre med udrykning i Sverige, men København er åbenbart noget helt andet, for her gik det helt galt. En del af Midtjylland havde så i en periode en uafhængig ambulanceoperatør, der hedder Responce A/S. Et klart grundlovsbrud. Heldigvis blev der ryddet op i uordenen sidste år. Falck sagde haps og opkøbte selskabet. Så passer pengene igen.

Og det var så stikordet: Pengene. I den lille børnebibel for liberalister står der, at sådan noget som ambulancekørsel bør sendes i udbud for at få det bedste tilbud til den laveste pris. Markedet vil så ordne sagen på bedste måde. Men der er tilsyneladende en fodnote: Udbuddet skal vindes af Falck eller et kommunalt selskab. Ellers venter kaos, slagsmål med ambulanceoperatøren, politisk ballade og en efterregning til skatteborgerne. Vælg selv.

I den lille børnebibel for liberalister står der, at sådan noget som ambulancekørsel bør sendes i udbud for at få det bedste tilbud til den laveste pris.

Anders Heide Mortensen, erhvervspolitisk kommentator

I Region Hovedstaden kom Samariten-ambulancerne aldrig på gaden. I Region Syddanmark må de nu få ambulancekørslen på ret køl igen ved at begære Bios konkurs, bestikke redderne med en ekstra månedsløn for at blive på posten, øge driftsudgifterne med 24 mio. kr. om året og æde en engangsregning på 21 mio. kr. Værsgo’ sydjyder og fynboer. Det er, hvad I skal betale, fordi regionsrådet for præcis et år siden valgte hollandske Bios frem for Falck eller kommunen til at køre ambulancer.

Er Bios en forfulgt uskyldighed? Nej, sådan fremstår det hollandsk baserede ambulanceselskab bestemt ikke. De ansatte reddere har ikke fået overtidsbetaling i månedsvis, og selskabet vil ikke tilbagebetale de 31,5 mio. kr., som regionen overførte ved en fejl. Og nu er Bios så fortid i Danmark.

Men er det ikke tankevækkende, at Bios lykkes udmærket med at køre ambulancer i Holland? Ligesom Samariten Ambulansvård AB hvert år klarer 120.000 ambulancetransporter i Sverige. Men i Danmark kunne samme selskab ikke få noget som helst til at fungere.

Så er det, at man kan gå to veje. Man kan enten konkludere, at andre ambulanceoperatører end Falck og kommunen er som høns uden hoveder. Sådan er det bare. Punktum. Eller man kan undre sig. Kunne man forestille sig, at nogen antydningsvis havde en interesse i, at andre ambulanceoperatører kører ud over skrænten, hvis de vinder et udbud i Danmark ? Måske på grund af de her penge – i Region Hovedstaden var der en forskel på mere end 100 mio. kr. mellem Samaritens tilbud på at stå for ambulancedriften og det næstbilligste tilbud.

Tja.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.