Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Hov, der røg skatteydernes milliarder på forbrændingen

Kommentar: Inkompetente beslutninger har fået fem kommuner til at gamble 4 mia. skatteyderkroner på et fejlprojekteret affaldsanlæg. Nu begynder den desperate kamp for at undgå ansvaret.

Artiklens øverste billede
Steen Rosenbak, chefredaktør.

I betragtning af at Danmarks er verdens mindst korrupte land, er det blevet påfaldende let at kaste andre folks penge i grams herhjemme.

Vel at mærke, når disse ”andre folk” er den store, grå masse af skatteborgere – som jo altid kan mindes om det kollektive ansvars pris for at få hjulene til at dreje rundt. Også når de drejer den forkerte vej.

Eksemplerne på skandaløs forvaltning af samfundets værdier er legio. Men ovre på Amager er en ny sag under opsejling, der føjer sig smukt ind i rækken af fadæser, som har det med at opstå, når politisk magtspil og virksomhedsdrift bliver blandet sammen.

Tallene taler for sig selv. Intet mindre end 4 mia. kr. koster det at bygge det nye, imposante anlæg til affaldsforbrænding, Amager Bakke. Men allerede inden anlægget har brændt sin første affaldspose er værdien af projektet negativ med 1,9 mia. kr. Katastrofekursen er tydelig for projektet, som naturligvis er blevet til på ryggen af en lånegaranti fra fem kommunekasser: København, Frederiksberg, Hvidovre, Dragør og Tårnby. Andre folks penge.

Økonomien hænger slet ikke sammen og skatteydernes milliarder er nu gidsler i et forretningsmæssigt morads af forkerte prognoser, inkompetente beslutninger og desperate forsøg på en genopretning, der komplet ændrer projektets forudsætninger.

Den gruopvækkende historie havde dramatikkens skær allerede fra sin spæde begyndelse i 2012.

Den kommunale virksomhed ARC, populært kaldet Amagerforbrændingen, der ejes af de fem omtalte kommuner, havde planer om at bygge et gigantisk forbrændingsanlæg for at håndtere de stigende affaldsmængder fra Hovedstaden, som selskabet forventede, at fremtiden ville byde på.

Den gruopvækkende historie havde dramatikkens skær allerede fra sin spæde begyndelse i 2012.

Der manglede kun to ting: Penge. Og den lånegaranti fra kommunerne, der ville gøre det muligt at skaffe dem.

Men dele af Københavns Borgerrepræsentation – socialdemokrater, radikale, SF og Enhedslisten – stillede sig på tværs. De erklærede at ville bygge et forbrændingsanlæg med den halve kapacitet af Amager Bakke og i stedet satse på øget genanvendelse af affald.

Hvorefter ARC-bestyrelsen tog jernhandsken på. Daværende bestyrelsesformand og konservativt medlem af Borgerrepræsentationen, Mogens Lønborg, konstaterede over for dagbladet Information, at visionerne om øget egnanvendelse ikke havde nogen jordforbindelse og at »de, der nu spænder ben for et nyt forbrændingsanlæg, skylder at forklare, hvad alternativet er. Om få år vil affaldet hobe sig op i København«. Borgerrepræsentationen gav efter. ARC fik sin lånegaranti. Lønborg vender vi tilbage til.

I dag tyder intet på, at affaldet vil hobe sig op i Hovedstaden. Amager Bakke-projektet er dimensioneret til at aftage 550.000 tons affald årligt. Men sidste år nedjusterede ARC sine prognoser til blot 350.000 tons affald fra 2024. Altså 36 pct. mindre end projekt Amager Bakke forudsætter. Ups.

Igennem de seneste måneder har de fem kommuner arbejdet på en nødplan for Amager Bakke, som først går i drift til næste år. Løsningen hedder import af affald fra bl.a. Storbritannien, Irland og Tyskland.

Problemet er blot, at den plan er der mange andre overinvesterede affaldsaktører, der også har. Og intet tyder på, at markedet for affald, der skal transporteres på kryds og tværs af verdenskortet for at blive brændt af, vil vokse voldsomt. Læg dertil, at modparten, som ARC skal aftage affaldet fra, selvfølgelig er helt på det rene med, at det danske anlæg har desperat brug for, at leverancerne går igennem. Ikke just et godt forhandlingsudgangspunkt for at opnå den bedst mulige pris.

Miraklerne skal regne ned over Amager Bakke, hvis den forvaltningsmæssige skandale, projektet allerede er, skal undgå at blive en økonomisk ditto.

Miraklerne skal regne ned over Amager Bakke, hvis den forvaltningsmæssige skandale, projektet allerede er, skal undgå at blive en økonomisk ditto.

Og ansvaret? Tjah, da kommunerne tidligere på året bad advokatfirmaet Kromann Reumert undersøge, om der kan placeres et juridisk ansvar, undrede ovennævnte Mogens Lønborg – der altså som meget aktiv bestyrelsesformand bidrog til at presse projektet igennem i 2012 – sig med disse ord over for Politiken: »Det er fuldstændig mystisk. Det er jo ejerkommunerne, der har godkendt det nye projekt«.

Den lader vi stå et øjeblik.

Køen ved håndvasken er sørme til at få øje på, når gambling med andre folks penge slår fejl. Advokatfirmaet konkluderede i øvrigt siden, at politikerne i de fem kommuner kan ende med et erstatningsansvar, hvis de ikke sørger for at genoprette økonomien i projektet. Her på redaktionen venter vi i spænding på at følge den sag til dørs.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.