Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

LO’s forfejlede forudsætning om topskatten

LO anklager det borgerlige Danmark for at fylde debatten om topskat med halve sandheder. Men LO skaber selv halve sandheder, mener Joachim B. Olsen.

Joachim B. Olsen, skatte-, erhvervs- og iværksætterordfører for Liberal Alliance.

Forleden kunne man på denne side læse, hvordan LO’s cheføkonom Allan Lyngsø Madsen anklagede det borgerlige Danmark for at fylde debatten om topskat med ”røg og halve sandheder”. Debatten er fra borgerligt hold blandt andet præget af kreative argumenter, forstår man. Omvendt må jeg konstatere, at LO i sine beregninger ikke selv har været i stand til at tænke ud af boksen.

LO slår i et notat fra indeværende måned fast, at 2.470 personer i 2014 havde en årsindkomst på mere end 5 mio., hvorved de står til en samlet skattelettelse på 1,2 mia. kr. Problemet er imidlertid, at LO alene regner med, at der skal betales topskat af al indkomst over topskattegrænsen. Det er langt fra givet.

Desværre har LO ikke regnet rigtigt.

De tager udgangspunkt i DST’s opgørelse af personindkomster. I denne har de taget udgangspunkt i den totale indkomst og antaget, at der betales topskat af alt, der ligger over topskattegrænsen. Problemet er, at der i indkomsten også er aktieindkomst, som der ikke betales topskat af. Eksempelvis angives det i notatet, at en person med en indkomst på 5 mio. kr., vil få en lettelse på 205.000 kr. Men hvis en del af indkomsten stammer fra aktier, vil skattelettelsen værre tilsvarende mindre.

I undersøgelsen fra Danmarks Statistik udgør den samlede indkomst ca. 890 mia. kr. for lønindkomst, ca. 40 mia. for aktieindkomst og 60 mia. kr. for virksomhedsoverskud. Der betales ikke topskat af aktieindkomsten, men man kunne måske godt tro, at med ”kun” 40 mia. er betydningen ikke så stor.

Men man må regne med, at de 40 mia. kr. fra aktiegevinster tilhører dem med de højeste indkomster. Det skyldtes i særlig grad, at man ikke medtager aktieindkomster fra pensionsordninger i undersøgelsen. Mange almindelige danske lønmodtagere har fine pensionsordninger, men det er nok de færreste der har store aktieindkomster uden for deres pensionsordninger. Fordelingen af virksomhedsoverskud vil trække i samme retning.

Derved overvurderer LO’s beregning, hvor meget de rigeste 2.500 i dag betaler i topskat, og dermed også hvor meget den økonomiske gevinst er ved en lempelse.

LO’s notat har blandt andet ført til en leder i Ekstra Bladet, hvor man slår fast, at en lettelse i topskatten på fem procentpoint vil medføre, at de rigeste 2500 danskere får over 1 milliard i skattelettelse. Det er simpelthen ikke rigtigt, men ikke desto mindre er det et stærkt budskab, der bliver en del af debatten – hvor forfejlet det end måtte være.

Debatten om skattetrykket – herunder topskatten – er vigtig for fremtidens velstand og produktivitet. Lad os tage diskutere på et oplyst grundlag frem for halve forudsætninger og løse slag på tasken.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.