Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Så er der politiske vækst-stereorider til iværksætterne

Venstres Jakob Engel-Schmidt er overbevist om, at Venstre-regeringens vækstpolitik vil gøre det nemmere og mere attraktivt at starte sin egen virksomhed i Danmark.

Artiklens øverste billede
Jakob Engel-Schmidt er uddannelses- og forskningsordfører for Venstre.

Vækst er blevet et buzzword, mange politikere taler om, men få ved noget om. Fællesnævneren stopper som regel ved erkendelsen af, at vi mangler den og at det hele er lidt svært. Højdepunktet i den politiske debat indtræffer i udgangspunktet ved bemærkningen om behovet for lavere skat "for dem der går på arbejde og skaber nyt" efterfulgt at konstateringen af, "at der er behov for mindre besværligt bureaukrati". Her afspores vækstsnakken, da en mere detaljeret forklaring naturligvis bliver for "teknisk".

Det laver vi nu om på.

Jeg er stolt af, at mit parti netop har præsenteret en række aggressive vækstforslag målrettet landets nuværende og kommende iværksættere. Forslagene er mere end tom retorik. Der følger anseelig finansiering med, fordi Venstre grundlæggende ønsker at forandre vækstvejrudsigten de kommende år og give landets iværksættere et ordentlig skud væksthormon.

Men hvorfor et politisk fokusskifte netop nu?

Historisk har iværksætterpolitikken levet stille og overset på Christiansborg. Alle politikere er glade for iværksættere og mange vil gerne have endnu flere af dem. Helst hjemme i lokalområdet. Det har resulteret i en vækstpolitik, hvor et mylder af vækstfabrikker og lokale erhvervsråd er skudt op i landskabet, lidt ligesom svampe i blødvåd skovbund. Resultatet har været tvivlsomt, med mindre måleinstrumenterne er tunet ind på at vurdere styrken af den offentlige jobterapi forbundet ved projekterne.

Situationen er både potent og kritisk. Potent, fordi en målrettet indsats har betydet, at interessen for at starte nyt og skabe sit eget - og måske andres - job er historisk høj. Succesfulde iværksættere er gået fra miniaturebilleder på Børsens og JP's sider til at blive ligestillet med moderne celebrities. Negativt, fordi meget få af de flere end 20.000 nye CVR-numre, der årligt registreres her til lands, vokser sig store. Faktisk har de nystartede virksomheder med mest potentiale en trist tendens til at forlade de danske kyster til fordel for mere vækstvenlige himmelstrøg.

Skal samfundet bruge borgernes surt opkrævede skattekroner på vækstinitiativer, skal effekten være betydelig. Jeg tror på, at landets iværksættere er de bedste til selv at identificere nye forretningsmuligheder. Derfor er vores initiativer målrettet de største vækstudfordringer; fremskaffelse af risikokapital og investeringer i teknologi og innovation.

Vi foreslår derfor et batteri af initiativer for at gøre det mere attraktivt at investere i venture. Konkret ønsker vi at sænke skatten på aktie- og kapitalindkomst. Næsten 800.000 danskere beskattes årligt af udbytte. Mere attraktive vilkår vil geare investeringslysten. Samtidig indfører vi et målrettet investorfradrag for indskud i nye og små virksomheder. Gennemføres forslaget, vil privatpersoner kunne fratrække investeringer op til kr. 650.000 årligt og modtage et ligningsmæssigt fradrag.

For at sætte ekstra hastighed på investeringer i teknologi, udvikling og nye produktionsformer lader vi små virksomheder fratrække op til 150 pct. af deres investeringer på området. Endelig foreslår vi et 3-årigt skattestop for alle nystartede virksomheder. Slutteligt giver vi mulighed for at anvende en del af de private pensionsopsparinger til direkte investeringer.

Samlet er det vores overbevisning, at forslagene øger udbuddet af risikokapital og dermed livsgrundlaget for flere vækstorienterede starts-ups. De nye fradragsregler virker tilmed som kulturforandringsagent og vil tillade flere privatpersoner at investere udenfor de poplære foreninger og indeks.

Silicon Valleys skandinaviske lillebror vokser sig ikke stor på få måneder. Alligevel er jeg stolt af, at vi nu bruger betydelige ressourcer på at styrke grundlaget for fremtidens danske vækstsucceser.

Jakob Engel-Schmidt er uddannelses- og forskningsordfører for Venstre.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.