Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Fremtidens danske arbejdsmarked har brug for flygtninge

Tre danske direktører advarer. Flygtninge skal ud på arbejdsmarkedet: "Vi har ikke råd til andet".

Artiklens øverste billede
Danish Crown i Sæby har taget 15 flygtninge frisk fra fad i et oplæringsforløb, der kan munde ud i ordinære job. Foto: Joachim Ladefoged

Flygtninge er et varmt emne i den offentlige debat for tiden. Men der er et paradoks, som ikke rigtig bliver italesat i samtalen. Ét, som vi anser for at være et af de vigtigste i flygtningedebatten.

Lige nu ankommer en masse arbejdsduelige mennesker til vores land i en tid, hvor virksomhederne samtidig i stigende grad oplever en tilbagegang i udbuddet af arbejdskraft. Men vi formår kun i ringe grad at integrere og gøre brug af denne potentielt nye arbejdsstyrke, som mange af de nytilkomne flygtninge er, på det danske arbejdsmarked.

Og det er en skam. For vi risikerer at gå glip af værdifulde ressourcer.

Vi ved, at det danske arbejdsmarked går en fremtid i møde med mangel på kvalificeret arbejdskraft. Nogle virksomheder mærker det allerede. Udbuddet af arbejdskraft er dalende, og det bliver sværere og sværere at rekruttere de rette kandidater til de stillinger, vi har brug for at besætte.

Tidligere på året viste en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at der frem mod 2025 vil komme til at mangle 70.000 håndværkere og andre faglærte, 25.000 med kortere uddannelse samt 40.000 med mellemlange uddannelser.

Og ifølge befolkningsfremskrivelser fra Danmarks Statistik byder fremtiden på færre unge i den arbejdsdygtige alder og flere ældre, der skal forsørges.

Vi er nødt til at handle nu, hvis vi vil sikre det fremtidige danske arbejdsmarked, vores konkurrenceevne og i sidste ende vores velfærdssamfund.

De nytilkomne flygtninge kan komme til at spille en central rolle i forhold til at øge arbejdsudbuddet. Hvis vi vel og mærke sikrer, at de kommer godt i gang på arbejdsmarkedet.

Det kræver en indsats, for integrationen er en stor udfordring for det danske samfund. For eksempel viser regeringens integrationsbarometer, at kun hver 2. flygtning og indvandrer fra ikke-vestlige lande i 2014 var i arbejde, mens hver 3. var på offentlig forsørgelse. Og det er dyrt. Rockwoolfonden lavede i 2014 en beregning, der viste, at denne gruppe koster samfundet 16,6 milliarder kroner mere, end de bidrager med via statskassen.

Simon (ikke hans rigtige navn - er flygtet til Danmark fra Eritrea i 2014 og har fået opholdstilladelse. I juli 2016 fik han sin kone herop. I Eritrea var han i gang med at blive udlært som bl.a. maler. Han er i praktik hos NCC på et renoveringsprojekt i Sorgenfri. Foto: Stine Bidstrup

Det er helt afgørende, at vi bliver bedre til at integrere de flygtninge, der kommer til landet. For vi har brug  for dem, når manglen på arbejdskraft stiger. Ellers får vi svært ved at rekruttere de rette medarbejdere, der f.eks. får vores busser og tog til at køre i dagligdagen eller sikrer en ordentlig service rundt omkring på vores hoteller og arbejdspladser.

I både BC Hospitality Group, Arriva og ISS har vi allerede mange kolleger ansat med en anden etnisk baggrund end dansk, for det er en del af vores forretningsgrundlag at rekruttere bredt. Og det har vi gode erfaringer med. Mangfoldigheden fører nemlig til mindre sygefravær og større medarbejdertilfredshed. Og det gavner i sidste ende indtjeningen.

ISS har sammen med PWC gennemført en større undersøgelse, der viser, at mangfoldighed giver millioner på bundlinjen. Teams med en mangfoldig sammensætning i forhold til kulturel baggrund, alder og køn tjener 3,7 procentpoint mere end ikke-mangfoldige teams.

quick fixes. Det kræver blandt andet, at flygtninge, der kommer hertil, giver det en skalle med at lære dansk og viser vilje til at opnå de kompetencer, der er nødvendige for at blive en del af det danske arbejdsmarked.

Men det kræver også, at vi virksomheder rækker hånden ud og tør ansætte medarbejdere med en anden baggrund end den, vi kender bedst.

Derfor støtter vi vigtige initiativer som den store integrationsevent ’Velkomstfesten’, der løber af stablen i Forum 10. september. Her mødes netop virksomheder, flygtninge, offentlige myndigheder og organisationer for at diskutere, hvordan vi kan gøre flygtninge til et aktiv for Danmark. Et af målene med dagen er at gennemføre 400 jobskabende møder mellem flygtninge og danske virksomheder og borgere.

Det vil vi gerne være en del af. Derfor har vi sammen med omkring 60 andre, danske virksomheder og organisationer meldt os som deltagere til at være med til at bygge bro mellem det danske arbejdsmarked og nytilkomne flygtninge.

Vi har ikke råd til andet.

Af Nikolaj Wendelboe, Adm. Direktør, Arriva A/S, Flemming Bendt, Adm. Direktør, ISS Danmark og Allan L. Agerholm, Adm. Direktør, BC Hospitality Group A/S

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.