Her er 3 ting erhvervsjournalister ikke forstår om startups
I denne uge fik GoMore ros for at tjene penge, mens Tattoodo fik kritik for at levere underskud. Det kan være berettiget ros eller kritik, men ofte er mediernes dækning af startups forsimpelt og forkert, skriver tre erfarne folk fra startupmiljøet.
Vi ser alt for ofte vækstvirksomheder dækket uhensigtsmæssigt i medierne. Der er for megen fejring af idéer og for lidt forståelse af, hvad der skal til for at lykkes. Vi så gerne, at selskabers vækst og finansielle data oftere blev genstand for journalisternes interesse. Ikke mindst for fremtidige iværksættere skyld, så de får de bedst mulige vilkår for at lykkes og ikke blændes af misinformation.
Derfor kommer der nu tre udsagn, som vil løfte erhvervsjournalisternes dækning af startups:
1. Profitmaksimering er målet og ikke midlet. Funding er et middel og ikke målet
Alle selskabers ultimative mål er at skabe det største overskud, de overhovedet kan. For at nå det størst mulige overskud kan det være rationelt at investere i noget nu, som over tid kaster penge af sig. Det kunne være værdifulde markedsandele, som er dyre at kapre eller et produkt, som bliver bygget. At vente på afkast, når man investerer i risikofyldte aktiver, er normen for startups.
Risiko går ofte hånd i hånd med chance for succes. På godt og på ondt. Startups får ofte omtale på baggrund af imponerende finansiering eller en imponerende vækst. Hvis en virksomhed igennem en årrække har investeret massivt, uden at opbygge signifikante aktiver eller en flot bundlinje, er der overhængende risiko for, at virksomheden aldrig bliver profitabel.
Men vækst uden bundlinje eller aktiver giver intet andet end risiko. Når en startups økonomiske sundhed evalueres, er det således vigtigt at undersøge, hvad virksomheden bruger eventuel finansiering på. Opbygges der et massivt aktiv i form af eksempelvis abonnementer eller brugere? Eller er der tale om underskudsvækst, som ikke kan konverteres til overskud? Det ene må ikke misforstås for det andet.
2. Unit metrics er det vigtigste
Det bringer os videre til det, som er vigtigst for selskaber i en vækstfase: unit metrics eller unit economics.
Tjener du mere på en kunde over dens livstid, end det koster at tiltrække kunden, så har du en sund forretning. Populært hedder det, at customer acquisition cost (prisen på at købe en kunde) er lavere end customer lifetime value (Indtjeningen fordelt på al den tid, du har kunden) (CAC < CLV). Har du CAC, som er lavere end din CLV, og et marked som står og venter, så er det ofte rationelt at finde ekstern finansiering og investere i flere kunder hurtigt.
Lad os tage UBER som eksempel. Det koster dem måske 500 kr. at tiltrække en kunde i markedsføring. Kunden kører mange gange over sin livstid, men Uber tjener måske kun 400 kr. om året på kunden. Der er måske 1 mia. kunder verden over, man kan tiltrække i år. Skal man tiltrække dem alle sammen før konkurrenterne, så koster det 500 mia. Men man tjener kun 400 mia. Derefter kunne man forestille sig, at mediernes overskrifter blev, at »Uber har 100 mia. i underskud«. Et spadestik dybere ville dog vise, at Uber formentlig har investeret i et aktiv – en brugerbase – som over tid vil betale sig selv tilbage mange gange. Tallene er tænkte eksempler, da vi ikke kender deres unit metrics.
Derfor, startupjournalist, konstatér ikke, at der er lavet underskud, som om det er noget dårligt, men spørg til hvorfor de har valgt at lave underskud, og hvad planen er fremover.
3. Overskud kan tolkes som fraværet af aktiver at investere i
Står man med ovenstående situation, at CAC < CLV, og der findes potentielle kunder, der ikke er tiltrukket endnu, så vil overskud være ensbetydende med, at man har prioriteret sin nuværende størrelse over at investere i flere kunder. Og det vil faktisk - i dette tilfælde - være dårlig ledelse ikke at lave et kalkuleret underskud.
Alternativt betyder det, at man ikke kan finde flere kunder billigt nok til, at formlen holder mere. CAC >= CLV. Enten ofrer man vækst, eller også kan man ikke vokse så hurtigt mere. På den måde kan journalister nogle gange hylde overskud, selvom det kan være et svaghedstegn, og de kan kritisere underskud, som nogle gange er et tegn på noget stort er under opsejling.
Slutteligt vil vi gerne sige tak til dig, kære startupjournalist. Du gør en stor forskel for mange iværksættere. Lad os sammen tage næste skridt, løfte samtalen på et niveau højere og hjælpe fremtidige iværksættere på den rette vej. Fra idé til god forretning.
Af Steffen Hedebrandt, CMO hos Airtame, Bo Møller, adm. direktør og stifter af HTML24 og Steffen W. Frølund, stifter af Bownty.