Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Nye regler tvinger bankerne til at åbne op - mulighederne er enorme

I EU betaler vi årligt i alt 130 mia. euro i gebyrer, når vi bruger betalingskort, viser EU-tal. Nye regler skal øge konkurrencen og banke prisen ned. Det er i den grad tiltrængt

Max Theilade, direktør og medstifter af techselskabet Pubfront, der leverer salgsplatforme til digitalt indhold. Tidligere medstifter af Riidr.com.

Alle snakker om fintech for tiden - og med god grund. Fintech er en kæmpe sektor, som har et efterslæb i forhold til de teknologier, som er skudt frem i andre brancher. Store systemer, love og traditioner er nogle af årsagerne. Mange startups, som udfordrer den etablerede fintechbranche, er dog skudt frem herhjemme og i udlandet i løbet af de seneste år.

Allerstørst har hypen nok været omkring effekterne af EU’s nye betalingsdirektiv (Payment Service Directive 2). EU-parlamentet stemte regelsættet igennem i sidste måned, og direktivet træder efter planen i kraft i 2018.

I EU bruger vi årligt svimlende 130 mia. euro – eller 1 pct. af BNP – på betalinger. Det skyldes et fastfrosset bank- og betalingsmarked, der skriger på konkurrence. Det nye direktiv forsøger at løse det ved at tvinge bankerne til at åbne op for deres kundedata, så andre selskaber på vegne af kunden kan foretage overførsler og lignende. Herved er forventningen, at nye aktører vil skabe nye løsninger og effektivt bryde bankerne og den etablerede branches monopol på visse services.

Kernen i direktivet er nemlig, at bankerne ikke længere ejer kundeinformationen - derimod er det kundens, og den skal være tilgængelig. I praksis betyder reglerne, at bankerne skal stille åbne såkaldte API’er til rådighed for andre selskaber. Det svarer nogenlunde til, at man tvinger bankerne til at åbne bilkøleren og lader andre se, hvordan man kan tune eller koble sig på motoren. Det åbner helt konkret op for mange anvendelser – fx direkte overførsler mellem konti i forbindelse med betaling, analyse af pengestrømme, rapportering og aggregering af bankinformation fra flere banker.

Hvordan de etablerede selskaber reagerer på det bliver spændende. For hvordan passer Nets, betalingskort og de etablerede banker ind i denne nye verden, hvor kundedata er åben for alle, og hvor betalinger kan ske direkte mellem konti? En ting er sikkert; de må omstille sig og investere i at være med. Flere har også sat gang i acceleratorprogrammer, så de kan lære fra startups. Nordea og Danske Bank har endda sagt, at de ser de nye regler som en mulighed. Det er nok også den indstilling, de bør have, for ikke at blive disruptede - og så ellers sætte handling bag ordene.

Som iværksætter og ehandelsdrivende hilser jeg direktivet velkomment. Betalinger er nemlig en dyr affære, og løsningerne fra de etablerede banker og betalingsudbydere efterlader meget at ønske. Der er for mange mellemmænd, som alle kræver en bid af kagen, og for lidt incitament for at skabe bedre løsninger. Derfor er det godt, at Europa-Parlamentet tager ansvaret på sig. Så bliver det spændende at se, hvordan reglerne lander efter 2018.

Max Theilade er direktør og medstifter af techselskabet Pubfront. Max skriver fast om tech og iværksætteri for Finans. Følg ham på Twitter.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.