Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Derfor kan EU overraske positivt i år

Der er rigelig med problemer i Europa, og meget kan gå galt i den skrantende eurozone. Men flere ting tyder faktisk på, at EU overrasker positivt i år

Mikkel Barslund, phd. og forsker ved tænketanken Centre for European Policy Studies.

Usikkerhed og voksende populisme er de to store mantraer, når økonomer ser i EU-krystalkuglen for året 2017. Oftest giver det anledning til en negativ fortælling om unionen. Det er ganske givet, at der er problemer, ikke mindst i Italien. Men kigger man nærmere på substansen, er der måske grund til en smule optimisme.

Først den – måske velkendte – negative historie. Her er usikkerhed og voksende populisme tæt forbundet. Sidste år ses som skelsættende for, hvornår den såkaldte populisme fik afgørende indflydelse på vigtige valg - med Østrig som en ofte glemt undtagelse. Brexit og det amerikanske præsidentvalg giver usikkerheden næring i år: Hvordan bliver Storbritanniens forhold til EU, og hvilken økonomisk politik vil præsident Trump føre?

Derudover byder 2017 på en række valg i vigtige europæiske lande. Holland stemmer til marts, Frankrig i maj, og Tyskland i efteråret. Spørgsmålet er, om EU-kritiske partier får magt, som de har agt. Krydrer man ovenstående med en general opfattelse af en svag økonomi i EU samt bank-, vækst- og regeringsproblemer i Italien, ja, så er det ikke svært at bevare pessimismen.

Men der er grund til at dyrke en mere optimistisk fortælling. Fra USA er der godt nyt på den korte bane. Præsident Trump ser ud til at ville føre en mere ekspansiv økonomisk politik. Alt andet lige er det godt nyt for Europa. Med hensyn til brexit, så kommer der mere klarhed om forhandlingsoplæggene fra begge parter, og om hvorvidt enderne kan mødes. Det bør fjerne noget af usikkerheden omkring den endelige aftale. Hvis usikkerhed omkring brexit har hæmmet virksomheders investeringer, bør mere klarhed omkring briternes tilknytning til EU have en positiv effekt.

Modsat det indtryk, man nemt kan få, så ser populismen, målt som tilslutning til Front National, ikke ud til at vokse i Frankrig. Tilslutningen til Marine Le Pens parti ligger med 24 procent tæt på det laveste niveau siden sidste præsidentvalg i 2012

Mikkel Barslund, phd. og forsker ved tænketanken Centre for European Policy Studies.

Endelig ser det (svage) opsving i EU og eurozonen ud til at fortsætte. Arbejdsløsheden fortsætter nedad i bl.a. Spanien, og selv Frankrig og Italien bør se en lille forbedring i beskæftigelsen i 2017. Spektakulært er det ikke, men dog fremgang. Overordnet set ligger beskæftigelsesfrekvensen for både EU og eurozonen alene nu på samme niveau som umiddelbart før finanskrisen i 2008. 

Det franske præsidentvalg er det mest afgørende i forhold til den voksende bølge af nationalpopulisme. Partiet Front National er åbenlys modstander af EU og er fortalere for som minimum at trække Frankrig ud af euroen. Måske helt ud af EU. Men ikke meget tyder på, at Front National kan vinde præsidentposten. Modsat det indtryk, man nemt kan få, så ser populismen, målt som tilslutning til Front National, ikke ud til at vokse i Frankrig. Tilslutningen til Marine Le Pens parti ligger med 24 procent tæt på det laveste niveau siden sidste præsidentvalg i 2012 – specielt er der sket et fald efter brexitafstemningen.

I Tyskland ser det på nuværende tidspunkt ud til, at det EU-fjendtlige parti Alternativ Für Deutschland (AfD) får et relativt godt valg i historisk perspektiv. Men de kommer ikke i nærheden af regeringsmagten eller betydende indflydelse. Holland er formentligt det af de tre lande, hvor EU-kritiske røster vil røre mest på sig i form af Geert Wilders parti, men ikke i sådan grad, at det vil sætte spørgsmålstegn ved Hollands medlemskab af hverken EU eller euroen.

Der skal nok være overraskelser, når stemmerne er talt, men de tre valg i 2017 vil ikke kaste EU ud af kurs – det forsigtige opsving vil fortsætte.


Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.