Debat

Et politisk »tillidsbrud« rokker ved Ole Birks taburet

Der er lagt op til en regulær ministergyser tirsdag, når den udskældte transportminister Ole Birk Olesen skal stå skoleret for partiernes relevante ordførere i sagen om det skrantende Postnord. Socialdemokraterne taler om, at ministeren har lavet et klart ”tillidsbrud”.

Postnord-sagen udvikler sig dag til dag, og transportministeren Ole Birk Olesen (LA) er kommet i hård modvind. Han beskyldes for bevidst at have løjet og holdt informationer tilbage om, hvor dårlig Postnords økonomi egentlig er. Sagen handler i mindre grad om, hvad Ole Birk vidste og ikke vidste, og mere om et kompliceret taktisk spil, hvor DF og S danser skyggedans omkring ministeren. En dans, der kan ende med dødsstødet til transportministeren, hvis DF og S sammen trækker støtten.

DFs transportordfører Kim Christensen har sammen med postordfører Christian Rabjerg Madsen (S) ført an i kritikken. Christensen har været kaldt Ole Birk både arrogant og uvidende om området. Socialdemokratiet melder sig nu på banen med det tættest de kan komme på et mistillidsvotum, som man overhovedet kan forestille sig.

Jeg spurgte selv postordfører Christian Rabjerg Madsen (S), om ministeren skal gå: »Der er ingen tvivl om, at det er et tillidsbrud, at Ole Birk har tilbageholdt oplysninger for forligskredsen.« Han gør det samtidigt klart, at hvis der kommer nye oplysninger frem som diskvalificerer Ole Birk, vil hans tillidskvote til ministeren være opbrugt.

Tillidsbrud er ikke det same som at kræve, at ministeren skal gå. Men det er en semantisk øvelse og politisk meget tæt på. S-ordføreren har dog en balanceakt at gå. Han skal vise ansvarlighed samtidig med, at han skal være villig til at trække tæppet. Han skal orientere resten af gruppen og holde sig så tæt på DF, at Socialdemokraternes udmeldinger ikke komme til at kollidere med det parti, der skal findes enighed med, hvis stolen skal trækkes under Ole Birk.

Det vil ikke være et ønskescenarium, hvis S ender med at stå alene sammen med resten af oppositionen om at kræve transportministerens hoved, mens DF vil holde hånden over ham. Samtidig er det vigtigt, at S fortsætter med at være på forkant og klare i deres kritik.

Christian Rabjerg Madsen (S) går dog endnu videre i sin kritik af ministeren: »Det er helt afgørende, at en minister ikke tilbageholder afgørende oplysninger for resten af forligskredsen. Ministeren modtager allerede i december oplysningerne om, at Postnord Danmark havde behov for en kapitaltilførsel fra staten. Den oplysning tilgår først forligskredsen i februar. Det betyder, at pengene i to måneder fortsætter med at fosse ud af Postnord, imens ministeren sidder på afgørende oplysninger«.

Vi går ind i en skæbneuge for Ole Birk, og tiden vil vise, hvor langt Socialdemokraterne vil gå. Under alle omstændigheder er det sidste kapitel næppe skrevet sagaen om Postnord.

Læs også