Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Post Danmark har mistet sin eksistensberettigelse

Kommentar: Alle selskaber skal have en konkurrencemæssig fordel. Det har Post Danmark ikke. Spørgsmålet er, om det overhovedet er muligt at få det under statslig kontrol.

Det er Jens Moberg, der som bestyrelsesformand for PostNord har den lidet misundelsesværdige opgave at strikke en redningsplan sammen for den kriseramte dansk-svenske postkoncern. Splittelsen i ejerkredsen, den svenske stat (60 pct. af aktierne, 50 pct af stemmerne) og den danske stat (40 pct. af aktierne, 50 pct. af stemmerne) gør kun ondt værre. 
Foto: Gregers Tycho

Det har ligget og ulmet, men ingen har rigtig noteret dybden af PostNords danske problemer. Det er kommet bag på ejerne, de svenske og danske politikere, hvor stort et hul i jorden, Post Danmark egentlig er blevet som følge af den hastige digitalisering af brevforsendelserne. Derfor var milliardtabet i årsregnskabet for 2016 fra PostNord et ubehageligt, men egentligt et forventeligt wakeup call.

Hvis den planlagte privatisering af PostNord, som ifølge den dansk-svenske fusionsplan fra 2009 skulle være sket senest i 2014, ikke var skudt ud i en fjern galakse, så er den det i hvert fald nu. Der er dømt redningsaktion med krav om en milliardstor kapitaltilførsel til den danske forretning, behov for en ny postlov i Sverige, mens pakkekonkurrenterne slikker sig om munden og går til angreb på det sårede postvæsen. Ejerne strides tilsyneladende også, og den ansvarlige svenske minister vil ikke udelukke noget, heller ikke en opløsning af den otte år gamle sammenlægning af det danske og svenske postvæsen...

BRANCHENYT
Læs også