Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Kan EU overleve uden direkte valg?

Ved Rom-traktatens 60 års fødselsdag gentog man ønsket om større folkelig legitimitet af EU. EU står ved et vadested, og der er enighed om, at noget må gøres. Direkte valg er et væsentligt redskab.

Julie Hassing Nielsen, europapolitisk chefanalytiker i tænketanken Kraka

Der synes på EU-plan at være konsensus omkring et EU i flere hastigheder, som klassiske føderalister, herunder den tyske finansminister Wolfgang Schäuble, også vedkender sig. Men EU's befolkning er mere delt. 47 pct. er klar til mere integration uden at vente på tøvende medlemmer, hvor 41 pct. mener, at man skal vente på alle.

Skal centrale politikområder integreres, er det generelt relevant at diskutere om valg på EU-plan bør følge med. Et EU i flere hastigheder byder på nye udfordringer: Er det kun de lande, som vælger at integrere hurtigst, som i givet fald bør have valgret til EU’s institutioner eller bør alle EU’s medlemslande, også de tøvende, tildeles en tilsvarende valgret? 

Skal et EU i flere hastigheder overleve, er direkte valg nødvendige for at overkomme gabet mellem folket og unionen. Det insisterer blandt andet den tidligere britiske premierminister Tony Blair. Møntunionen var politik udtrykt i økonomisk integration, og finanspolitisk koordination er derfor ifølge Blair nødvendigt, hvis der skal være harmoni mellem politik og økonomi blandt eurozonens 19 medlemmer. Og sker det uden en tilsvarende overførsel af direkte valg, øges det demokratiske underskud.   

Men et EU i flere hastigheder kan også blive en realitet inden for andre centrale og vigtige politikområder. Eksempelvis immigrationspolitikken. 71 pct. af europæerne ønsker en fælles EU-migrationspolitik. Men kan en overførsel af den slags politikområder til EU være succesfuld uden en tilsvarende overførsel af direkte valg? Og vil det kun være de lande, som vælger at integrere på de pågældende politikområder, som skal have en forøget valgret?   

Unionens fædre, heriblandt diplomaten Jean Monnet, antog, at hvis institutionerne kom først, så fulgte legitimeringen og borgernes identitetsfølelse. Valg var sekundært. Men legitimeringen er ikke sket i tilstrækkeligt omfang. Det kan skyldes mange grunde, men fraværet af direkte valg til eksempelvis Kommissionen eller til præsidentposten har ikke afhjulpet krisen.

Donald Tusk, som genvalgtes den 9. marts i år, blev ifølge en medieopgørelse nævnt 548 gange i dagene omkring sit genvalg. Til sammenligning blev Donald Trump omkring det seneste amerikanske valg nævnt hele 6.769 gange.

Julie Hassing Nielsen, europapolitisk chefanalytiker i tænketanken Kraka

Med valg og valgkampe kommer viden og engagement. Med valg kommer mediernes bevågenhed, og her vækkes befolkningens interesse. Mediedækningen taler for sig selv. Donald Tusk, som genvalgtes den 9. marts i år, blev ifølge en medieopgørelse nævnt 548 gange i dagene omkring sit genvalg. Til sammenligning blev Donald Trump omkring det seneste amerikanske valg nævnt hele 6.769 gange, og Lars Løkke Rasmussen hele 4.831 gange i forbindelse med seneste folketingsvalg. Medieomtalen indikerer valgets vigtighed. Og ville en valgkamp med opponerende kandidater forøge viden og engagement om EU’s kommende præsident, og dermed også diskussion om hans politiske linje?

Et EU i flere hastigheder betyder mere integration blandt nogle lande. Næste uundgåeligt inkluderer det områder, som er nationalt centralt placeret. Følges en sådan integration ikke med en følelse af repræsentativitet hos befolkningen, kan gabet mellem legitimitet og politisk magtudøvelse forøges. Derfor bør et EU i flere hastigheder også indeholde debatten om direkte valg, herunder om det er alle medlemmer, eller de få som ønsker yderligere integration, som bør have forøget valgret.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.