Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Myrdet på Slotsholmen af sine egne embedsmænd

En skjult båndoptager, en minister, der dummer sig og et læk til en avis, der kan levere en forside. Sådan myrder embedsmænd deres chef.

Det må være en speciel oplevelse at være Esben Lunde Larsen. Han ved, at en vis andel af hans egne medarbejdere med fornøjelse vil sparke ministertaburetten væk under ham. Og det er ikke tomme trusler. De samler materiale sammen, der belaster deres chef, og når tiden er rigtig, kommer hugget.

Sådan kom Esben Lunde Larsens forgænger i Miljø- og Fødevareministeriet, Eva Kjer Hansen, af dage som minister. Mens hun forsvarede tallene i sin landbrugspakke, lækkede embedsmænd i hendes eget ministerium dokumenter, der pegede på, at hun løj.

Nu har en eller flere embedsmænd i Miljøstyrelsen så været så elskværdige at lade en skjult båndoptagelse fra et medarbejdermøde med Esben Lunde Larsen gå videre til pressen. Her er tale om folk, der kan deres kram. De venter tålmodigt, og så hugger de til.

Hugget kom lige før påske. Indtil da har båndoptagelsen ligget i en skrivebordsskuffe og afventet det øjeblik, hvor den kan skade ministeren mest. Det øjeblik dukker så op med kvotekonge-sagen. Den sag udstiller Esben Lunde Larsens skrøbelighed. At hans troværdighed er udfordret, og at han lever på Dansk Folkepartis nåde.

Da er det, at embedsmanden eller embedsmændene finder båndoptagelsen frem og kontakter Politiken. Politiken er en avis, der ofte placeres i omegnen af Socialdemokratiet og som med glæde går op i falset, når miljøet, menneskerettighederne eller ytringsfriheden påstås krænket. Avisen er det professionelle valg af medie til den historie, som Miljøstyrelsens embedsmænd kan levere. En historie om en borgerlig minister, der kalder det »en sygdom«, at borgere og medier søger aktindsigt i dit og dat. Her lyder Esben Lunde Larsen ikke som nogen stor demokrat. Han lyder som en mand, der godt vil have, at der bliver mere svinebedrift og mindre kommunalbestyrelse over Miljø- og Fødevareministeriet.

Cand.theol'en fra Tarm i Vestjylland står i spidsen for et ministerium, der ligner den besatte vestbred, når bølgerne går højt mellem miljø- og landbrugsinteresser.

Anders Heide Mortensen, erhvervspolitisk kommentator.

Esben Lunde Larsens ministerium er holdt sammen med skruetvinger. Ellers ville det gå fra hinanden. Det giver voldsomme interne spændinger, at ministeriet på én gang skal være miljøets varmeste fortaler og landbrugserhvervets stærkeste forkæmper. Hvis en minister tydeligt hælder mod den ene af de to interesser i sit grundsyn, får den anden interesse hurtigt status af en besværlig lillesøster, der maser sig på uden at være velkommen. Det tricky i Miljø- og Fødevareministeriet er så, at lillesøsteren bliver farlig, når hun er sat uden for døren. I Eva Kjer Hansens tilfælde blev problemet, at ministeren trak landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug helt ind i hjertet af den politiske beslutningsproces. Så begyndte lillesøsteren i ministeriet stille at blande gift og tage mål til en ligkiste. Den 27. februar kl. 09.45 var jobbet gjort færdigt.

Nogen vil kalde det uhyrligt, at en minister bliver underløbet af sine egne embedsmænd. Andre vil sige, at det ikke kan være anderledes. Cand.theol'en fra Tarm i Vestjylland står i spidsen for et ministerium, der ligner den besatte vestbred, når bølgerne går højt mellem miljø- og landbrugsinteresser, som de gjorde under udformningen af landbrugspakken i 2016. Så deler ministeriet sig ganske naturligt i israelere og palæstinensere.

Esben Lunde Larsen er i øvrigt langt fra den eneste minister, der er blevet pløjet ned af sine egne embedsmænd. Eva Kjer Hansen er det oplagte eksempel, og den tidligere forsvarsminister Carl Holst kan også tælles med. Da sagen begynder at rulle, springer skuffer og skabe op i Regionsgården i Vejle. Pludselig vælter det ud til pressen med bilag på alt fra avisabonnementer til engelsktimer, som Carl Holst har sendt videre til skatteborgerne i Region Sydjylland. Bilagene krydres med anonyme udtalelser om diktatoriske ledelsesforhold og medarbejdere, der sættes til at lave partiarbejde.

Han begik vel egentlig kun én fejl: At han troede, at han var blandt venner. Det var dumt.

Anders Heide Mortensen, erhvervspolitisk kommentator.

Samme vej ryger den radikale udviklingsminister Christian Friis Bach i 2013. På mystisk vis kan hans embedsmænd i Udenrigsministeriet pludselig ikke huske at give ham de oplysninger, som han har brug for op til et samråd. Det er rigtig ærgerligt, får så taler man teknisk set usandt over for Folketinget, og så er man død. Allerede året forinden er mordet tæt på at lykkes. Da tilbageholder embedsmænd oplysninger om budgetrod for Christian Friis Bach.

Overlever Esben Lunde Larsen båndoptager-gate?

Ork ja. Det gør han. Miljø- og fødevareministeren var noget kæk den dag i november, hvor han mødte sine medarbejdere i Miljøstyrelsen og talte frit fra leveren. Herregud - det kan han ikke lastes for. Han begik vel egentlig kun én fejl: At han troede, at han var blandt venner.

Det var dumt.

Anders Heide Mortensen er erhvervspolitisk kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også