Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING
0

Briterne lufter forsinket aprilsnar: Hold EU's bankagentur i London efter brexit

Briterne forsøger at holde to af EU’s mest prestigefyldte agenturer i London efter brexit. Det får de næppe held med.

Brexit - britisk farvel til EU

Ifølge Financial Times vil briterne forsøge at forhandle sig frem til, at det europæiske bankagentur (EBA) og det europæiske medicinalagentur (EMA) kan forblive i London efter brexit. Den britiske brexit-minister, David Davies, udtaler, at der »ingen beslutning« er taget om de to europæiske institutioners fremtidige placering. Spørgsmålet skal indgå i Storbritanniens forhandlinger med EU, udtaler David Davis. I Bruxelles finder man det mildest talt ikke oplagt at holde to agenturer, der har til opgave at føre tilsyn med hhv. unionens bank- og medicinalindustrier, uden for EU.

Den britiske udmelding kommer få uger før det forventes, at Europarådets præsident Donald Tusk offentliggør kriterierne for, hvordan EU vil vælge blandt kandidaterne til at være værtsby for de to agenturer efter brexit. I begge tilfælde forventes der at være godt en håndfuld stærke kandidater. Og København spås at være med i opløbet om værtsskabet for det europæiske medicinalagentur i tæt kamp med blandt andet Amsterdam, Milano og Barcelona. For det europæiske bankagenturs vedkommende anses Frankfurt og Paris som favoritter. 

Der er tradition for, at der kæmpes endog meget hårde kampe mellem medlemsstaterne, når der skal findes værtsbyer til fælleseuropæiske institutioner. Den daværende italienske premierminister Silvio Berlusconi trak overskrifter, da han i 2001 argumenterede for at et nyt agentur for fødevarestandarder ikke skulle placeres i Helsinki, men i den norditalienske by Parma, fordi »finnerne jo ikke engang ved, hvad prosciutto er«. Det kan på ingen måde udelukkes, at briterne har en tilsvarende følelse af overlegenhed, når det gælder finans- og bankvirksomhed.

Da det europæiske bankagentur blev placeret i London i januar 2011 var den centrale faktor i beslutningen, da også netop byens meget store finansielle sektor. Målt i samlede aktiver er Londons finansielle sektor mere end 50 pct. større end den finansielle sektor i både Paris og Frankfurt. Ifølge tal fra tænketanken Bruegel er handelsbalancen for London finansielle sektors mere end ti gange større end både Paris, Frankfurts og Amsterdams. Skattebetalingen, som den finansielle sektor bidrager med, er langt større i London end i nogen anden europæisk by.

Målt i samlede aktiver er Londons finansielle sektor mere end 50 pct. større end den finansielle sektor i både Paris og Frankfurt.

Jakob Vestergaard, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)

Så briterne kan med nogen ret føle, at de har en særlig høj status i europæisk finans- og bankvirksomhed. Men der er alligevel langt derfra og så til for alvor selv at tro på, at EU skulle kunne finde på at lade det europæiske bankagentur forblive i London.

Det skønnes i Bruegel-rapporten, at 30.000 finansielle arbejdspladser står til at flytte fra London til andre EU-lande efter brexit. Lige så bekymrede britiske politikere er for dette store tab af arbejdspladser, lige så tørre er de tårer, der grædes i Paris, Frankfurt og Amsterdam, hvor mange af arbejdspladserne forventes at flytte hen. Frankrig og Tyskland må forventes at kæmpe en hård kamp for at vinde det terræn, som tabes af London.

Hvis det er urealistisk at forestille sig, at London kan beholde det europæiske bankagentur, hvorfor så disse udmeldinger fra briterne? Iagttagere spekulerer i, at den britiske udmelding kunne være en slags forhandlingstaktik. Man fremsætter et krav over for EU i forventning om at kunne få kompensation på andre områder for senere at give afkald på kravet. Men hvor meget mening giver udmeldingen som taktisk udspil? Opnår briterne andet end at gøre det tydeligt for enhver, hvor svag dets forhandlingsposition er? Hvis man kun har så svage kort at spille, ville det så ikke være bedre at undlade at spille dem?

Måske er den mest plausible forklaring på briternes udspil, at det er indenrigspolitik snarere end udenrigspolitik. Man viser indadtil, at man kæmper mod EU og for arbejdspladser i London. Den slags er der stemmer i.

BRANCHENYT
Læs også