Debat

Første nederlag til Vækstfondens børsrevolution

Kommentar: Første gang Vækstfonden har mulighed for at sætte handling bag ordene om at puste liv i nye noteringer af små og mellemstore danske virksomheder i Danmark, går børskandidaten til Sverige. Presset stiger på Christian Motzfeldt.

Vækstfondens direktør Christian Motzfeldt vil revolutionere den danske børskultur. Boozt.coms børsdebut i Sverige er et foreløbigt tilbageslag.   
Foto: Mik Eskestad

Vækstfondens offensiv for at få flere børsnoteringer af små og mellemstore virksomheder i Danmark har lidt sit første nederlag. Med brask og bram lancerede den statslige investeringsfonds mangeårige topchef Christian Motzfeldt for en måned siden, at Vækstfonden vil være ankerinvestor og dermed støtte op om en plads i de danske kurslister.

Vækstfonden og dens egen venturefond Sunstone har investeret i mange teknologidrevne vækstselskaber, der med den rette udvikling kan være kvalificerede kandidater til en børsnotering. Som storinvestor har Vækstfonden dermed et stort ord at skulle have sagt, når en børsnotering skal placeres.

Den regning vil Vækstfonden gerne være med til at betale. Men det vil de øvrige aktionærer ikke.

Søren Linding, erhvervskommentator

En sådan mulighed er lige kommet med modeportalen Boozt.com, der trods sit hovedsæde i Sverige reelt er et dansk selskab med overvejende danske ejere, danske kunder og en dansk topchef. Men Boozt.com har valgt at gå samme vej som en række andre danske små og mellemstore virksomheder. Til børsen i Stockholm.

Begrundelsen er den velkendte. Der er flere risikovillige investorer, der bedre kender til teknologiske hurtigløbere som eksempelvis e-handelsportaler som Boozt.com. Det bunder ikke kun i en helt anden børskultur, men også i en anden og mere lempelig beskatning af aktieinvesteringer.

Christian Motzfeldt har sat hele sin politiske prestige ind på at skyde det danske børsmarked i gang. Der skal ske noget i år og meget gerne senest i de to første måneder efter sommerferien, lyder meldingen. Men manualen til Vækstfondens børsoffensiv er slet ikke gennemtænkt. Den bombastiske udmelding skulle være efterfulgt af resolut handling.

Men manualen til Vækstfondens børsoffensiv er slet ikke gennemtænkt.

Søren Linding, erhvervskommentator

Nu fremstår Vækstfondens børsfremstød med Boozts fravalg af den danske handelsplads som et slag i luften. Når endelig investorerne sætter sig ned og skal beslutte, hvilken børs aktierne skal sælges på, er der i sidste ende kun én ting, der tæller: Prisen. Det koster at skubbe nynoteringer fra dansk erhvervslivs underskov i gang.

Den regning vil Vækstfonden og Christian Motzfeldt gerne være med til at betale. Men det vil de øvrige aktionærer ikke.

Søren Linding er erhvervskommentator og virksomhedsredaktør på Finans. Tweet ham på @sorenlinding eller skriv til soren.linding@finans.dk

BRANCHENYT
Læs også