Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kan Macron genrejse Frankrig – og hvad sker der, hvis det mislykkes?

Sejren til franske Emmanuel Macron er i bedste fald kun begyndelsen på vejen til en økonomisk genrejsning af Frankrig, der stadig kæmper med høj ledighed, dårlige offentlige finanser og stor offentlig gæld.

Tidligere overvismand Christen Sørensen. Foto: Peter Hove Olesen. Foto: Peter Hove Olesen.

Det, at centrumpolitikeren Emmanuel Macron i sidste ende slog Marine Le Pen, har fjernet risikoen for en fransk exit fra eurozonen, det såkaldte frexit. Lettelsen høres overalt i EU og kan også aflæses på valuta- og aktiemarkeder.

Men i euforien over resultatet af det franske præsidentvalg, bør man huske på, at dette langt fra er afslutningen på den politiske og økonomiske krise, som Frankrig befinder sig i. Valgresultatet er i bedste fald kun begyndelsen på vejen til en politisk og økonomisk genrejsning af Frankrig.

Politisk kan der ikke ses bort fra, at de hidtil regeringsbærende partier blev sat på porten allerede i første runde. Vil det på denne baggrund lykkes Macron, hvis parti En Marche! endnu ikke er repræsenteret i parlamentet at få mulighed for ved valget hertil i juni at samle en koalition, som vil bakke op og gennemføre hans politik? Der er eksempelvis en stor skepsis i Frankrig mod hans meget stærke ønsker om at forstærke udbygningen af EU- og eurosamarbejdet. Næsten halvdelen af de franske vælgere har et meget skeptisk forhold til EU/eurosamarbejdet, ligesom store grupper har vendt sig mod globaliseringen.

På det økonomiske område står Macron måske over for endnu større problemer, karakteriseret ved:

  1. En ødelæggende høj ledighed på omkring 10 pct. her hele 8,5 år efter finanskrisen.
  2. Stor og stigende ulighed.
  3. Underskud på over tre pct. på de offentlige budgetter siden 2002, bortset fra 2006 og 2007.
  4. Stigende offentlig gældsætning, der nu er på næsten 100 pct. af bnp.
  5. Enorme regionale problemer.

Macron vil vitalisere fransk økonomi ved skattelettelser, selskabsskatten skal sænkes fra 33,3 til 25 pct., ved reformer af arbejdsmarkedet og ved reduktion af det offentlige forbrug – bl.a. ved 120.000 færre offentligt ansatte, selv om skoleområdet og socialområdet skal styrkes.

I betragtning af de økonomiske problemer Frankrig står over for, skal man være meget optimistisk for at tro, at dette er tilstrækkeligt, selv hvis det gennemføres fuldt ud. Hertil kommer, at det i bedste fald vil tage flere år, før mærkbare resultater vil kunne ses. I denne sammenhæng kan der ikke ses bort fra, at Frankrig – såfremt Stabilitets- og Vækstpagten skal overholdes med et budgetunderskud på maksimalt tre pct. af bnp – stadig skylder at levere. Og dette kan blive en ekstra klods om benet for en varm EU/eurotilhænger som Macron.

Det skræmmende herved er, at hvis det ikke lykkes for Macron, vil han kunne komme til at bane vejen for Le Pen som præsident ved det efterfølgende præsidentvalg. Der står meget på spil i Frankrig for hele Europa – og dermed også for Danmark.

FINANS giver dig overblik
Erhvervslivet og verden er i forandring i disse dage, hvilket har betydet store omvæltninger og en stor strøm af nyheder. Vi udvælger hver dag de væsentligste erhvervsnyheder og samler dem i vores nyhedsbreve.
Tilmeld dig her
BRANCHENYT
Læs også