Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Erhvervsfonde er deres egen største fjende

Kommentar: Drop det glorificerende billede af de danske erhvervsfonde som garant for danske arbejdspladser og dansk velfærd. Den mest enkle måde at få bedre politiske vilkår på er at luge effektivt ud i egne rækker.

Øl-koncernen Carlsberg er børsnoteret, men kontrolleret af Carlsbergfondet med formand Flemming Besenbacher for bordenden. Han kæmper indædt for at modernisere den danske fondsmodel, så det igen bliver attraktivt for virksomhedsejere at overdrage livsværket til en fond.
Foto: Miriam Dalsgaard

Den danske fondsmodel roses til skyerne, når virksomhedens tarv, nytteværdien for samfundet og hensynet til stifterfamiliens ønsker går op i en højere enhed. Det er til at forstå. De erhvervsdrivende fonde fylder ekstraordinært meget i Danmark ved at kontrollere mange af de største herboende selskaber med A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Carlsberg og Danfoss i spidsen.

Det er umiddelbart svært at forestille sig et dansk erhvervsliv uden disse fondskontrollerede klenodier, der også fylder godt op i landskabet på den hjemlige fondsbørs. Det er tilmed en rimelig antagelse, at en stor del af dem næppe havde været selvstændige, dansk kontrollerede virksomheder i dag, hvis ikke erhvervsfondene havde udgjort et effektivt værn mod uinviterede overtagelsesforsøg...

BRANCHENYT
Læs også