Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Dansk digitalisering skal tilbage i gear

Hvis vi skal sikre den digitale danske førerposition skal vi gøre det langt mere attraktivt for private virksomheder at udbrede og udbygge 5G-nettet, skriver TDCs finansdirektør.

Foto: Uffe Weng

For nylig kom regeringens årlige redegørelse for Danmarks digitale vækst, og den viser, at de mest digitaliserede virksomheder skaber markant mere værdi end de mindst digitaliserede virksomheder. Redegørelsen viser også, at Danmark er det mest digitaliserede land i EU, og danske virksomheder er blandt de mest digitaliserede i Europa.

Desværre kan man videre læse, at vi ikke investerer så meget som tidligere – vi er blandt de lande, der har investeret færrest penge i digitalisering i de seneste 10 år. Det er en kedelig tendens, for digitale forbedringer kommer ikke af sig selv. Heldigvis er både erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og regeringens Digitalt Vækstpanel enige i, at der skal ske noget. Ministeren sagde, at »vi skal derfor investere mere i den digitale omstilling«. Efterfølgende kom vækstpanelet med en række gode, konkrete anbefalinger.

Fx foreslår vækstpanelet, at regeringen skal udarbejde en handlingsplan for udrulning af 5G bl.a. ved at stille meget ambitiøse dækningskrav ved de såkaldte frekvensauktioner (licens til at drive mobilnet), »uanset om det reducerer statens provenu fra auktionerne, og et evt. provenu bør øremærkes til at styrke den digitale infrastruktur.«

Det vil både hjælpe udrulningen af 5G, som bestemt ikke bare er en walkover, som nogle har beskrevet det, og provenuet vil kunne give det sidste skub til udrulning af Internet of Things, velfærdsteknologi, m.v. og gøre Danmark til en førende nation på dette felt.

Vækstpanelet agiterer også for, at regeringen skal skabe rammer, »som proaktivt er med til at fremme digitaliseringen, og som kan skabe sikkerhed omkring virksomhedernes digitale investeringer.« Her vil jeg gerne slå et slag for, at man fx indfører straksafskrivninger på it-investeringer på lige fod med forsknings- og udviklingsinvesteringer, der kan afskrives straks med 100 pct. Det er vigtigt at fremme de nødvendige it-investeringer, fordi der ligger en betydelig produktivitetseffekt i, at en virksomhed digitaliserer alle forretningsgange.

Endelig håber jeg, at regeringen og folketinget vil komme i gang med det samme. Den teknologiske udvikling går ekstremt hurtigt, og ingen af os kan sidde på hænderne, hvis vi skal have digitaliseringen tilbage i gear.

Af Stig Pastwa, koncernfinansdirektør, TDC Group

BRANCHENYT
Læs også