Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Bankerne er for dårlige til at investere dine penge – så let kan du selv gøre det

Regler og bankernes praksis gør, at private investorer går glip af afkast. Det kan fikses, mener Joachim B. Olsen.

Nu fortæller jeg noget, som du aldrig får at vide af din bank.

Du, kære borger, kan investere dine penge mindst lige så godt som din bank. Også selvom du ikke ved noget som helst om aktiemarkedet. Lige nu er der dog nogle håbløse skatteregler, som spænder ben for det. Det må vi få ændret, mere om det senere i dette indlæg. Først til bankerne.

Hvis du går til din bankrådgiver i dag for at få gode råd til investering i aktier, så vil de ofte anbefale dig investeringsforeninger. Bankens egne investeringsforeninger. Her er nemlig ansat kloge forvaltere til at vælge de helt rigtige aktier, så du kan få et godt afkast. Det burde man hvert fald forvente.

Sådan er virkeligheden bare ikke.

Hovedparten af investeringsforeninger kan nemlig slet ikke slå markedet.

Det viser adskillige undersøgelser. Fx kiggede Saxo Bank i efteråret nærmere på 176 danske aktiefonde. Her var konklusionen, at hele 59 procent ikke var i stand til at slå benchmark. Der er selvfølgelig undtagelser, men størstedelen af investeringsforeninger dumper.

Det er altså ikke godt nok, for der er jo professionelle mennesker ansat med det ene formål at vælge de bedste aktier. Pointen er bare, at det er utroligt svært at slå markedet. Selv for professionelle.

Samtidig skal disse forvaltere have løn. Og den får du lov at betale i form af årlige omkostninger på ca. 1,5 procent om året. Det betyder altså, at investeringsforeningen skal slå markedet med 1,5 procent om året for, at du i det mindste kan få markedsafkastet hjem. Det er et dårligt udgangspunkt.

Og så tilbage til indledningen – for ja, du kan rent faktisk gøre det bedre end bankerne og blive fri for deres hundedyre gebyrer.

Svaret er ETF’er! I USA er en mindre revolution i gang, hvad angår handel med ETF’er (exchange traded funds). En ETF er en aktie i et bredt udsnit af aktier, som passivt følger et givent marked. Hvis du fx køber en ETF i verdensindekset, så får du en hel unik risikospredning.

Den helt store fordel er dog, at prisen på sådan en ETF blot er ca. 0,1 procent i årlige omkostninger. Til gengæld er du sikker på at høste de 6-8 procent i afkast om året, som aktiemarkedet gennemsnitligt leverer. Og det er efter alt at dømme meget bedre, end det bankerne kan præstere.

Problemet er dog, at skattereglerne for ETF’er er både rigide og utidssvarende. Så i dag er de faktisk ikke særligt attraktive, fordi disse papirer bliver både kapital- og lagerbeskattet. Derfor foreslår Liberal Alliance, at beskatningen af ETF’er sidestilles med almindelige investeringsforeninger. Det er kun rimeligt, at bankerne får konkurrence på dette område.

For det er dine penge, det handler om.

BRANCHENYT
Læs også