Debat

Lad os ikke forføre af vidunderrobotten Watson

Det betød endnu et nederlag for menneskeheden, da IBM's Watson overvandt to af verdens bedste Jeopardy-spillere i 2011. Hvad betyder det for os, at Watson nu flytter ind på hospitalet? Foto: AP Photo/Seth Wenig

Watson er blevet indbegrebet af overmenneskelig kunstig intelligens, men IBM’s store succes er hverken en robot eller en egentlig supercomputer.

Region Hovedstaden annoncerede i juni, at de havde indgået en aftale med IBM om at bruge Watson til at hjælpe hospitalspersonalet med at screene kvinder for brystkræft på Herlev og Gentofte Hospital. Ifølge DR koster den nye ”kollega” på de to sygehuse 30 mio. kr, og han/hun/den skulle kunne screene millioner af forskningsartikler, patientjournaler og kliniske studier på få sekunder: Watson, en af it-industriens største (marketings)succes’er, er kommet til Danmark.

Watson fik sit offentlige gennembrud i 2011 ved at lammetæve to stormestre i Jeopardy og har siden redet på en bølge af hædrende overskrifter. Derudover kan han/hun/den angiveligt designe tøj, opklare forbrydelser, lave filmtrailers og være dit kulinariske orakel i køkkenet. Og det stopper ikke her; Ginni Rometty, CEO i IBM, erklærede i 2016, at hendes vision for de næste fem år er at gøre Watson til en del af alle vigtige beslutninger – både personlige og forretningsmæssige. Lyder det for godt (eller for skidt) til at være sandt? Det er det også.

Lad os først få på det rene, at Watson ikke er en robot. Når IBM har givet han/hun/den et menneskeligt navn, en stemme og til enkelte lejligheder også to arme og to ben ligner det mest af alt et marketingsstunt, som leder tankerne i retning af futuristisk teknologi, som vi kender fra Starwars og andre film.

Virkeligheden er mere kedelig og kompleks. For i virkeligheden er Watson en stor kasse af software, som bliver udviklet af IBM’s ansatte. Der sidder simpelthen kødelige ansatte og udvikler eller udvælger algoritmer for hver opgave, som Watson skal løse. Hvor analogt og anti-robot er det lige?

Man kan vel knap sige, at Watson er en supercomputer. Nuvel; Watson har vist os, at vi fremover vil kunne bruge AI (kunstig intelligens) til langt mere end i dag, men de fascinerende overskrifter om hans/hendes/dens bedrifter overskygger også Watsons styrker og begrænsninger, som er uhyre vigtige, når man bruger han/hun/den til noget så vigtigt som brystkræftscanninger.

Dermed ikke sagt Region Hovedstaden har lavet en dårlig handel med IBM, men vi vil i de kommende år kunne hive store værdier ud af de store datamængder ved hjælp af AI, og det er derfor vigtigt, at både beslutningstagerne og offentligheden ikke bliver forført af vidundersnak om robotter eller supercomputere. Til en start kunne vi håbe på, at medierne får styr på begreberne, så menig mand og beslutningstager kan diskutere AI, supercomputere og robotter på et kvalificeret grundlag.

Af Natalie Schluter, lektor, IT-Universitetet og Jari Kickbusch, forskningskommunikatør, IT-Universitetet

BRANCHENYT
Læs også