Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Topskat og tårnhøj registreringsafgift er egoistiske at opkræve

Alt er galt med høje skatter og intet er galt med at sænke dem eller helt at fjerne dem, mener debattør Toke Kruse.

Det er i Danmark sådan, at hvis man ikke betaler topskat med kyshånd, er man per definiton egoistisk og grådig, selvom det faktisk er det modsatte, som gælder: dem, som betaler topskat, betaler en uforholdsmæssig stor del til fælleskassen og fællesskabet - det kan da aldrig blive egoistisk, ligesom fravalg af familietid, lange uddannelser osv. er bagsiden ved at ende i denne brandbeskatningsklub. Det er dog egoistisk at opkræve topskat og tårnhøj registreringsafgift.

Topskatten har været et politisk våben - en rambuk - brugt til at flytte fokus; som en talentløs gadekunstner, der stjæler fokus fra horder af menneskelemminger, som stopper glædeligt op og lytter på dårlige kvædeviser. Og de penge, der kommer i statskassen via topskatten, svarer proportionelt ca. til det gadeartisten får skrabet ind på en regnvejrsdag i stiv kuling i forhold til en hel sæson. Topskatten udgør nemlig kun 1,5% af de samlede skatteindkomster. Alligevel rammes ca. en halvmillion danskere af denne skat, der med deres topbekattede penge i øvrigt kan gå ned og købe en familiebil mod at betale endnu en høj skat.

Der er et stort hul i demokratiet, når flertallet ikke behandler mindretallet ordentligt. Som Joakim B. Olsen udtrykker det i sit Facebook-opslag, når Danmark skal stemme for eller imod at fjerne topskatten: "Det svarer til at ni ulve og et får skal bestemme om, hvad de skal have til aftensmad.". Netop egoismen træder i sin helt egen karakter, når flertallet tilsidesætter mindretallet, og så sker det oven i købet på bekostning af færre skatteindtægter, fordi skat begrænser efterspørgsel.

Alt er galt med høje skatter og intet er galt med at sænke dem eller helt at fjerne dem. Så simpelt er det. De skæve argumenter om, at vi har brug for topskatten og de høje registreringsafgifter er de disse politikers forældede og egoistiske ståsted, der trænger til en revurdering. 

I årevis har en lang række politikere skabt en myte om, at jo højere skatterne bliver, jo flere penge til velfærden (og til alle dem, som ikke rammes af disse ekstra-skatter). Selv efter registreringsafgiften blev sænket med 30% point og skatteindtægten blev øget, holder folk og disse politikere fast i det tilsyneladende simple, forvrængede budskab "højere skat - mere velfærd". Det er jo faktuelt løgn og hvis det var sandt og vejen frem, hvorfor så ikke øge skatterne. Eller da nogen politikere så en "god" forretning i at hæve afgiften på el-biler, faldt salget (selvfølgelig).

Eller når Pelle Dragsted helt bevidst udtaler på Facebook, at det er asocialt, når en iværksætter synes, at topskatten er urimelig og ikke ønsker at udbetale mere løn, idet den rammer topskatten. Sikke en gang en uklædelig opdatering. Det er super socialt, når de 10 rigeste procent betaler 1/3 del af de samlede skatter. Og folk, som allerede betaler topskat, betaler i forvejen mere end størstedelen af den danske befolkning, for sådan fungerer procentregning nu en gang. Alle skal altså behandles lige og rimeligt - også når folk tjener flere penge end gennemsnittet. Hvori ligger det urimelige, egoistiske og asociale i at have en fast procentsats uanset, hvor meget man tjener og dermed fjerner topskatten. Jo flere penge du tjener, ja jo mere betaler du jo i skat.

Alt er galt med høje skatter og intet er galt med at sænke dem eller helt at fjerne dem. Så simpelt er det.

Toke Kruse

Høj skat er usolidarisk og ødelæggende for et samfund, der vil skabe vækst og fremdrift. Længere er den ikke. Jo mere du beskatter jo mindre forbrug og det gælder også på arbejde. Punktum.

Det vil være yderst upopulært for mange af disse politikere at ændre kurs og stemme for afskaffelse af topskatten og endnu en nedsættelse af registreringsafgiften, men det vil alt andet lige være yderst sympatisk at tilgodese mindretallet og de økonomiske følgevirkninger. Og sådan er det nu en gang at være en god leder: man tager nogle beslutninger, som her og nu virker urimelige, men på sigt, er en god beslutning for alle.

Det er på tide at disse politikere fornyer sig og påtager sig et ansvar i stedet for - helt egoistisk - at fokusere på antallet af stemmer frem for Danmark som helhed ved at fastholde debatten omkring topskat og høj registreringsafgift.

BRANCHENYT
Læs også