Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Topskatten bliver lettet. Den er hjemme

Find champagnen frem. Det lugter af topskatte-lettelse.

Politiker-dansk er - ligesom kærlighed - et kompliceret sprog. En ”kategorisk afvisning” kan for eksempel betyde ”lad os tale om tingene”. Og omvendt. Det afhænger af timingen og sammenhængen.

I denne uge har Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, opfordret regeringen til at sætte al snak om at sænke topskatten ud til storskrald. Punktum. DF har meldt ud – og meldt fra. Meldt fra til at være med til at sænke skatten på de højeste indkomster, når trekløverregeringen om et par uger fremlægger et forslag til en skattereform. Som kræver DF’ s stemmer for at blive til andet end papir og excel-ark. Som altid.

Ritualet er nu, at Liberal Alliance skal erklære sig uenig med DF og trække sværdet, og det gjorde Liberal Alliance også. Men det er her, at de 10 pct. af den voksne befolkning, der betaler topskat, skal se godt efter. En kilometerlang og lige så bred landingsbane af nylagt asfalt blev præsenteret for partiet med de magiske 37 mandater. Ingen skarpe vinkler. Ingen ultimative krav. DF måtte lande hvor de ville. Bare de ville lande et eller andet sted på topskatte-banen og nærmeste omegn. Eller som LA’s politiske ordfører Christina Egelund svarede på Danmarks Radios spørgsmål:

Tror du på, at færre danskere kommer til at betale topskat, når I er færdige med forhandlingerne?

- Jeg håber, at vi kommer så langt, som vi overhovedet kan.

Hvortil hun tilføjede, at en mindre topskat er Liberal Alliances ”position”.

Find champagnen frem. Den er hjemme.

Det er der tre grunde til.

Den første grund er, at Liberal Alliance formulerer sig overordentlig pragmatisk om, hvad en topskattejustering kunne være. Selv en marginal justering vil altså være en sejr. En mulighed er f.eks., at indtægtsgrænsen på 480.000 kroner skrues nogle tusind kroner op.

Den anden grund er, at LA’s runde og bløde succesmål tager det spidse af konflikten mellem DF og LA. Nu vil selv en meget lille imødekommelse fra DF’s side på topskatten faktisk kunne bruges til noget. Her var tingene anderledes for et år siden. Da havde LA så skarpe – nogen vil sige firkantede – krav til, hvad der skulle ske med topskatten, at Venstre-regeringen ikke havde nogen mulighed for at få enderne til at mødes med DF.

Den tredje grund er, at Kristian Thulesen Dahl formentlig vil kunne veksle enhver imødekommelse på topskatten til purt guld. DF-formanden skal have så stor en betaling for en kosmetisk imødekommelse, at den opvejer de vælgere, som Socialdemokratiet vil hente på at udstille DF som et parti, der i sidste ende lod sig købe til at lette skatten for de velstillede. Med sin kategoriske afvisning i tirsdags dækker Thulesen Dahl sin ryg af. Alt andet end purt guld er uinteressant. Purt guld er en skattereform, der indiskutabelt letter skatten mere for DF’s vælgere end for LA’s.

Med DF’s og LA’s udmeldinger i denne uge har de altså placeret hinanden i en meget fornuftig forhandlingsposition. Ingen af parterne kan rigtig tabe ansigt, og forventningerne til en topskattelettelse er nu placeret i den helt rigtige højde. Nemlig to centimeter over havets overflade. Find champagnen frem. Topskattelettelsen er hjemme.

Anders Heide Mortensen er erhvervspolitisk kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også