Serier

Kære el-konger: Kom ud af slagter-ligaen. Nu.

Energisektoren optræder som en slagter, der er blevet taget i at putte gris i oksespegepølsen. Det dur ikke for en samfundsinstitution.

El-kongernes kommercielle fejlskud

Hvis det ikke kan forklares, kan det ikke forsvares.

Så enkle er spillereglerne. Lars Løkke Rasmussen har slået sig på dem, Nordea har også, og nu er det den danske energisektor, der mærker, at det er alvor. At man som en stor og væsentlig aktør i det danske samfund forventes at kunne forklare sine handlinger. For eksempel de – ude fra set – helt besynderlige forretningseventyr inden for scootere, cykelstativer og gadelamper. De store armbevægelser. Lønstigningerne der ligger 20 procent over sammenlignelige branchers. Lukketheden.

Energisektoren er en samfundsinstitution, og derfor forventes sektoren at kunne forklare sig på dette niveau. Det er lige præcis her, at problemerne melder sig. Sektoren forklarer sig og forsvarer sig ikke som en samfundsinstitution, men som en slagter, der er blevet taget i at putte svinekød i sine oksespegepølser. Oversat til budskaber: Medierne fører unuanceret kampagne-journalistik. Slagterbranchen gør mange gode ting for samfundet. Oksespegepølsen med gris er et strategisk valg. At beskæftige sig indgående med en enkelt pølse i et stort sortiment er énøjet og proportionsforvrængning.

Men sådan spiller klaveret ikke. Ikke i den liga, som energisektoren spiller i. I slagter-ligaen kan man blive vred og fornærmet og anfægte den præmis, at oksespegepølser med gris i giver omverdenen en legitim ret til at spørge, hvad der foregår i bagbutikken. Det kan man ikke i samfunds-ligaen. Her ligger barren et andet sted. Det er derfor, at Nordea anerkender, at noget er galt, da Panama-sagen bryder ud. Banken vender bunden i vejret på sin Luxembourg-afdeling og indfører nye kontrolprocedurer. Bemærk forskellen. Banken anerkender dagsordenen og spillereglerne. Spillereglerne i samfunds-ligaen er, at det, der ikke kan forklares, ikke kan forsvares.

Ude fra set har energisektoren satset sine jetoner på, at interessen for investeringerne, armbevægelserne, lønningerne og lukketheden ville få et kort liv. Sådan kunne det måske være gået. Sådan er det ikke gået. Her behøver sektoren ikke at spejde ud i landskabet efter ydre fjender, men kan kigge indad. Branchen kan eventuelt foretage en studierejse til Kolding-egnen og forhøre sig om, hvordan man som repræsentantskab i et lokalt energiselskab får ekspederet sin direktør ud af vagten ved anonymt at fortælle offentligheden om hans privilegier og vaner. Derfra ruller snebolden. Siden har også repræsentantskabsmedlemmer i andre energiselskaber vist sig generøse med oplysninger. Hermed er der vist ikke afsløret nogen statshemmeligheder.

Hvis energisektoren vil sig selv det godt, er der én vej frem, og det er at droppe vanerne fra slagter-ligaen. De kan intet bruges til i samfunds-ligaen.

Bryg en kande kaffe og skriv alle de forhold op, som omverdenen rejser spørgsmål ved. Hav i tankerne, at danskerne er uautoritære og bruger deres sunde fornuft. Husk at transparens giver troværdighed, og at lukkethed giver det modsatte. Stil energiselskaber stolen for døren, der ikke vil oplyse i regnskabet, hvad direktionen får i løn. Det er jo patetisk. Efter enhver målestok. Drop martyr-rollen. Den fører ingen vegne. Skil jer af med kommunikationsfolk, der ikke siger jer imod. Lær af andre store samfundsaktører. Vær opmærksom på, hvad det koster på omdømmet at have svært ved at forklare sig. Dele af den finansielle sektor og dele af fødevareindustrien er lysende eksempler. Åbn vinduet og få luft ind.  Tænk over, at de politikere, I vil have til at tale energisektorens sag, tænker på jeres lønstigninger og jeres armbevægelser, når de tænker på jer. Beløn integritet. Gør noget ved problemsagerne, før de er blevet jeres brand. Husk, at loyalitet er en dårlig erstatning for dømmekraft. Erkend fejl. Ærligt.

Begynd i dag.

Anders Heide Mortensen er erhvervspolitisk kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Læs også
Top job