Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Virksomheder taber millioner på forurenet strøm – uden at vide det

Hundredvis af danske virksomheder forurener strømmen uden at vide det. Det slider på maskinerne, skaber dyre nedbrud og springer elpærerne hos naboen.

Ligesom forurenet vand findes der også forurenet strøm, og mange virksomheder er ikke opmærksomme på, at de ukritisk lader deres maskiner, samlebånd og kontorlokaler bruge løs af den forurenede strøm.

At kun få er opmærksomme på problemet er ikke det samme, som at forureningsproblemerne ikke eksisterer. Problemet er abstrakt for virksomhederne, fordi de ikke kan se det. Det er som at køre en lastbil gennem byen uden partikelfilter – du kan ikke se partiklerne, men det får ikke luftproblemerne til at fordufte.

At strømmen er forurenet betyder, at der er udsving i spændingskvaliteten. Og det er de udsving, som skaber strømforstyrrelser. I sidste ende kan forureningen af strømmen betyde, at virksomhedens apparater får en kortere levetid, og at der opstår afbrydelser og nedetid. Det kan koste virksomheden dyrt – både på den sorte og den grønne bundlinje.

Forureningen kan opstå, når der tændes og slukkes for store maskiner i produktionen, eller hvis virksomheden bruger strøm fra vind eller sol. Også computere, fjernsyn, hårde hvidevarer og omformere er hyppige forurenere, som forvrænger spændingens kurveform.

Et helt konkret eksempel er Karup Kartoffelmelfabrik, som oplevede problemer med forurenet el. Det skabte både problemer i produktionen og i Karup By, hvor pærerne i gadebelysningen måtte udskiftes langt oftere end normalt. Karup Kartoffelmelfabrik blev opmærksomme på problemerne, da elselskabet henvendte sig til dem, og først der fik de løst problemet. Men hvad med alle de virksomheder, der ikke er klar over, at de forurener strømmen?

I fremtiden forventes det, at udsving i spændingskvaliteten bliver et endnu større problem, når danskerne i højere grad tager sol- og vindenergi til sig. Der er heldigvis mange muligheder for at komme den forurenede strøm til livs. Mange kender bare ikke til dem. Derfor er det vigtigt, at problemet bliver sat på agendaen ude på direktionsgangene.

Af Michael Johansen, Product Application Engineer i Schneider Electric

BRANCHENYT
Læs også