Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Oister, Oister – når prisen er fast. For altid. Næsten

En prisstigning på tre kroner fik teleselskabet Oisters kunder til at skumme af raseri. Måske ramte Oister bare alle de forkerte tangenter på én gang.

”Fast pris” og ”for altid” er ord, som det giver problemer at gradbøje. Bare spørg teleselskabet Oister. Kunderne reagerede med raseri på en prisforhøjelse, der kun var synlig med lup. Men problemet var ikke pengene. Problemet var Oisters skinnende synlige løfte til kunderne: At prisen for deres abonnement ville være ”fast” ”for altid”.

Det er ganske vanskeligt at argumentere for, at ”fast” betyder ”med mulighed for ændringer”, og at ”for altid” betyder ”indtil videre”. At omdefinere ords betydning er generelt et risikofyldt projekt. Den forhenværende amerikanske præsident Bill Clinton gjorde et forsøg på direkte tv, der er gået over i historien: ”I dit not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky”.

Oister har fået kærligheden at føle på sociale medier, i dagspressen, på Trustpilot og hos Forbrugerombudsmanden. Men hvorfor? I absolutte tal består teleselskabets forbrydelse i at hæve prisen på et i forvejen billigt mobilabonnement fra 89 kroner til 92 kroner om måneden. Skulle det virkelig kunne udløse sprinkleranlægget?

Svaret er, at en hel stribe faktorer pludselig vendte den gale vej for Oister. 

Den første udfordring er, at Oister har givet sine kunder et dejligt, firkantet, kontant løfte. Men også et løfte med indbygget håndgranat. Hvis der sker noget i omverdenen, der betyder, at Oister i-k-k-e kan holde prisen fast, har Oister et problem. Og det problem bliver stort, for Oisters løfte er, at prisen ER fast. For altid.

Den næste udfordring er Oisters begrundelse for at hæve prisen. Den er, at selskabet ikke havde kunnet forudse, at EU ville lave sine roaming-regler om. Det er en kompliceret argumentation at føre i marken i forhold til et enkelt og let forståeligt løfte til kunderne: Ingen prisforhøjelser.

Så er der indpakningen. Oister giver sine kunder en to-delt meddelelse. Et administrationsgebyr på 7 kroner vil blive fjernet, mens abonnementsprisen vil blive hævet med 10 kroner. Selskabet tigger næsten kunderne om at trække 7 fra 10 og nå frem til det facit, at Oister prøver at få en god nyhed til at skygge for en dårlig.

Endelig er Oisters prisforhøjelse en enkel sag at forstå – og forarges over - i et univers af komplicerede nyheder.

Da forskerne Johan Galtung og Mari Ruge for godt 50 år siden kortlagde, hvilke faktorer, der gør, at en nyhed bliver bemærket og formidlet videre, viste én af faktorerne sig at være, at den gav mening. Simpelthen. Sort og hvidt, helte og skurke sælger langt bedre end nyheder, der er sværere at få hold på.

Her kommunikerer Oister sin meget beskedne prisforhøjelse på et tidspunkt, hvor danskerne er stopfodret med uhåndterlige nyheder. Et par eksempler: Registreringsafgiften på biler er ved at blive ændret – men ingen ved endnu hvordan -  en masse beslutninger om statslige udgifter er ved at blive forhandlet – men intet er endnu på plads. Men at et teleselskab hæver prisen med 3 kroner, selv som selskabet havde lovet a-l-d-r-i-g at sætte prisen op - her kan selv dem på bageste række i klassen være med.

Teleselskabet med de syngende østers har givet fået sig en oplevelse i denne uge. Og resten af dansk erhvervsliv har fået en opvisning i, hvor hårdt det kan slå at bryde et løfte til kunderne, som de troede på. Helt bogstaveligt og ord for ord.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også