Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Investeringsregler skal forsimples - ikke kompliceres

Intentionerne bag regeringens forslag er gode, men vi risikerer også, at de bliver så komplicerede, at ingen kan finde hoved eller hale i reglerne.

Foto: Casper H. Christensen

Alle i Danmark er ret beset enige om, at en styrket aktiekultur vil være til gavn for både borgere, virksomheder og iværksættere. Mange af os i branchen ser misundeligt mod Sverige, hvor befolkningen generelt er meget mere engageret i aktiemarkedet og virksomhedernes udvikling.

Derfor er svenske virksomheder inden for mange sektorer verdensledende inden for netop deres del af markedet, og har måske derfor gunstigere muligheder for at hente kapital på et yderst effektivt kapitalmarked.

Nu er der så netop blevet lanceret en række forslag, som blandt andet skal styrke aktie- og iværksætterkulturen i Danmark. Det er som udgangspunkt positivt, men hos Investering & Tryghed er vi nervøse for, at lovgivningen og regulering af området bliver så kompliceret, at ingen kan finde hoved eller hale i reglerne. Det er efterhånden et kæmpe sammensurium af muligheder, satser og beløbsgrænser, og der er efter vores opfattelse behov for en helt overordnet forenkling, så helt almindelige investorer kan navigere.

Der er flere eksempler. Lad os starte med lempelsen af aktieafkastbeskatningen. Regeringen foreslår, at man fremover skal slippe med en lavere skat for gevinster op til 100.000 kr., og det er jo en fordobling fra tidligere 50.000 kr. Men hvorfor ikke indføre en flad skat og ingen beløbsgrænser – det vil gøre det nemmere og dermed mere attraktivt at investere.

Der foreslås også en aktiesparekonto, som skal gælde op til 500.000 kr., men hvorfor overhovedet sætte beløb på? Det bliver et yderligere benspænd for en investor at skulle holde øje med den grænse.

Vore pensionssystem er også blevet voldsomt kompliceret efterhånden, og det er selvfølgelig godt for diverse rådgivere, som der bliver flere og flere af, men for den almindelige borger er systemet helt uigennemskueligt. Fx vil man åbne for en større grad af unoterede aktier i pensionsopsparing – hvilket er godt for de mindre virksomheder – men igen med nye grænser og satser, som den enkelte skal forholde sig til.

Så selv om intentionerne bag de fremsatte forslag er gode, og der er små skridt i den rigtige retning, så synes vi i Investering & Tryghed, at det ville have været en oplagt mulighed for parterne bredt på Christiansborg og i pensions- og investeringsbranchen at sætte sig sammen og gentænke og forsimple området, så vi kan få en stærk investeringskultur til gavn for både borgere og de danske virksomheder.

Af Frank Fryd Petersen, direktør, Investering & Tryghed

BRANCHENYT
Læs også