Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

50 procent i rente på et lån? Intet problem. Der er masser af kunder

Hvem dælen vil betale 50 procent i rente på et lån? Det vil flere og flere. Markedet for kviklån boomer.

Først et par tal: Det finansieringsselskab, der står bag kviklånene Vivus og Zaplo, øgede sine udlån fra tre millioner i 2012 til 262 millioner i 2016. Det er helt pænt, ikke? Andre udbydere af kviklån har også skyhøje vækstrater. Derfor har SF for nylig trukket en af Christiansborg ældre heste af stalden: Kravet om et renteloft på de kvikke lån. En øverste grænse for hvad folk må betale for penge, vil nogle sige.

For rationelt er det ikke at betale 50 procent i rente på et lån til en ny sofa. Det kan de fleste enes om. Fra et økonomisk perspektiv burde de hundedyre lån have det svært i disse år - midt i en højkonjunktur med pæne lønstigninger, store friværdier og en ultralav rente. Men det er lige omvendt. Kviklånene går som varmt brød i disse år. De buldrer frem.

Det gode spørgsmål er: Hvorfor? Det spørgsmål kan høfligst videresendes til SF og Forbrugerrådet, der skiftes til at kræve et renteloft. Modtagerkredsen kan eventuelt udvides med de forbrugerøkonomer og privatøkonomiske rådgivere, der har optrådt med de samme tre råd siden ruder konge var knægt: Spar op. Spørg eventuelt banken om et lån. Stift ikke dyr gæld. Men tag lige et kig ud i virkeligheden, rådgivere. Køen ved kviklånskasserne viser, at danskerne aldrig nogensinde har fulgt jeres råd mindre end i dag. Hvorfor? 

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen røntgenfotograferede markedet for kviklån og dets kunder i 2015

Markedet for kviklån minder noget om en bænk, hvor alkoholikere får lov at teste deres viljestyrke med en pose guldøl foran sig. 25 procent af lånene betales ikke tilbage til tiden. Låntagerne må i stort omfang indgå bekostelige afdragsordninger for at undgå inkasso. Og alligevel endte næsten hvert femte kviklån i 2013 som en inkassosag. Gentager: Hvert femte.

Långiverne er det for enkelt at lægge skylden på. De udbyder en vare, som tydeligvis bliver mere og mere populær. Varen er så populær, at den blæser alle fodformede råd om en sund privatøkonomi af banen.  Noget i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens tal tyder på, at problemet muligvis ikke er renten, men selve varen. Hver femte på bænken kan ganske simpelt ikke administrere den.

Markedet for kviklån minder noget om en bænk, hvor alkoholikere får lov at teste deres viljestyrke med en pose guldøl foran sig.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Det store spørgsmål er så, hvad man stiller op med en vare, som hver femte forbruger ikke tåler at have adgang til.

Forbyde den? Næppe. Hvordan skulle man forbyde en familie, der ikke kan betale en sofa kontant, at tage imod et lånetilbud i møbelforretningen? Lave en kolossalt stor og dyr kampagne for…ja, for hvad? Kan nogen efterhånden være i tvivl om, at strategien med at appellere til den sunde fornuft har rust i de bærende dele? Mens banker og forbrugerorganisationer har kørt deres kampagner, er danskernes appetit på at låne penge til kolossalt høje renter vokset og vokset.

Hvorfor det er sådan, må være det spørgsmål, der står tilbage til.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også