Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Da tyskerne punkterede Macrons europæiske drøm

Tysklands afgående finansminister har kortsluttet franske Macrons reformforsøg. Men Wolfgang Schäubles egen vision for Europa repræsenterer alt, hvad der er galt ved eurozonen, lyder den sønderlemmende kritik

Jakob Vestergaard, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)

Den afgående tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, afholdt forleden sit sidste såkaldte eurogruppemøde, hvor eurolandenes finansministre diskuterer aktuelle sager i møntunionen og fremtiden for det europæiske samarbejde.

Schäuble valgte at markere afslutningen på sin karriere som en af det europæiske samarbejdes mest markante og indflydelsesrige politiske figurer med at give dødsstødet til de visioner for omfattende EU-reformer, som den franske premierminister Emmanuel Macron og kommissionspræsident Jean-Claude Juncker har promoveret de seneste måneder.

Hvor Macron siger »Allez« siger Schäuble »Nein«. Der skal ikke være en finansminister for eurozonen med eget budget. Vejen frem for det europæiske samarbejde er at styrke det mellemstatslige samarbejde ikke luftkasteller om forfatningsændringer, som ingen politisk opbakning har, hverken blandt statsoverhovederne eller blandt EU-landenes borgere, anførte Schäuble.

I en kommentar til Jean-Claude Junckers visioner for en ambitiøs politisk og økonomisk integration skal Schäuble på eurogruppemødet tørt have anført, at de visioner har nul tilhængere blandt statsoverhovederne. Det tyske forslag, som blev cirkuleret til finansministrene forud for mødet, nyder til gengæld 100 procent opbakning, lød det fra Schäuble.

Stort set samtidig med Schäubles voldsomme angreb på integrationisternes visioner kom annonceringen af en ny hollandsk regering. Det sker hele 208 dage efter det hollandske parlamentsvalg, og kommer med en nærmest brutal timing. Regeringsprogrammets politiske budskab for Europa kan koges ned til: Stop Macron. Ryk tættere på Tyskland.

Og hvad er så den tyske vision for det europæiske samarbejde, som den nye hollandske regering erklærer troskab til? Det er et nationernes Europa, hvor hvert land står på mål for sit og sine

Jakob Vestergaard, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)

Og hvad er så den tyske vision for det europæiske samarbejde, som den nye hollandske regering erklærer troskab til? Det er et nationernes Europa, hvor hvert land står på mål for sit og sine. Nationerne samarbejder, men samarbejdet indebærer ingen form for finanspolitisk integration eller fælleseuropæisk udstedelse af obligationer for at nævne et par af de forslag, som integrationisterne har luftet.

Financial Times er hård i sin dom over Schäubles vision for Europa. Den er baseret på præcis de idéer, som har gjort den europæiske gælds- og vækstkrise så langtrukken og så hård for landene i eurozonens periferi, skrev europakommentator Allan Beattie i sin afskedssalut til Schaüble. Den centrale idé, at statsgældsproblemer ikke har rod i fælleseuropæiske makroøkonomiske ubalancer, og at der derfor heller ikke er noget kollektivt ansvar for at afhjælpe dem, er udtryk for intet mindre end en »spektakulær mangel på evne til at tage ved lære af historien«. Man opnår intet andet end at svække det europæiske projekts bæredygtighed og sammenhængskraft i årene, der kommer, lyder det fra Beattie.  

Den franske finansminister, Bruno Le Maire, udtaler diplomatisk, at der altid er uenigheder i det europæiske samarbejde. »Men til sidst finder vi altid et kompromis,« understreger han. Adspurgt om tidshorisonten for konkrete aftaler om store forestående reformer af det europæiske samarbejde, svarede Le Maire, at aftaler om de næste skridt med bankunionen og kapitalmarkedsunionen formentlig kan komme i hus med udgangen af næste år. Spørgsmål om et eventuelt budget for eurozonen kan derimod »vise sig vanskeligere« og derfor tage noget længere tid.

Det er en slags visionernes brydningstid, EU befinder sig i nu, uddyber Le Maire. De store spillere melder deres visioner for det europæiske projekt ud, vel vidende at der i de kommende år vil følge et kompliceret forhandlingsspil, hvor nogle visioner vil vinde fremme, og andre må give tabt.

Den udlægning hører til i den optimistiske ende af spektret. Det føles mere som om, at hele ideen om, at EU rykker tættere sammen, reelt blev lagt i graven – forbløffende hurtigt og brutalt. Det var kun henover sommeren, at integrationisternes vision begyndte at tage form efter valget af Emmanuel Macron. Men nu er de ideer måske allerede slukket.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.